«Apple Watch blir ingen suksess»

Apple-watch-ingen-suksess-hanspetter

Det er derimot mye som tyder på at ekspertene tar feil igjen. Analytikere tror Apple vil ha solgt over 36 millioner klokker i løpet av de første 12 månedene.

Jeg har akkurat skaffet meg Apple Watch. Klokken blir offisielt ikke tilgjengelig i Norge før til høsten, men via min amerikanske iTunes-konto, en onkel som bor i USA og en bror som akkurat kom hjem fra en forretningsreise i Amerika, så klarte jeg å skaffe meg min fjerde Apple-skjerm. Spørsmålet nå er selvsagt hvor mye (eller lite) jeg kommer til å «digge» den. Jeg har så vidt begynt å «leke» med den.

Det har derimot blitt skrevet enormt mye om denne klokken og smartklokke-markedet som sådan. Vil det bli en hit eller vil klokken bli en tilsvarende flopp som Google Glass – eller de fleste andre smartklokker som så langt har blitt lansert.

Ekspertene enige?

Ekspertene strides, men det har de gjort tidligere også. Den tidligere toppsjefen i Microsoft, Steve Balmer var veldig sikker i sin sak når Apple lanserte iPhone i 2007, og mente at den aldri ville bli en suksess – blant annet fordi den ikke hadde et tastatur. Han var på ingen måter alene om å være kritisk til iPhone-suksessen. Den kjente danske telekom-analytikeren John Strand uttalte i 2007 at iPhone var altfor dyr og manglet altfor mange funksjoner:

– iPhone blir overhodet ikke noen trussel mot Walkman eller Xpress Music. Den mangler tastatur, noe de unge har blitt vante med gjennom SMS. Det går ikke an å skrive SMS i timen med en berøringsfølsom skjerm.

«Du trenger ikke den klokken her…»

Etter at Apple lanserte klokken sin i mars, lot ikke ekspertene vente med å kritisere klokken. Espen Swang fra Mobilen.no og Magnus Brøyn fra Coxit PR var begge enige om å ikke være imponert over Apple Watch:

– Jeg tror ikke vi kommer til å se noen køer utenfor butikkene. Apple prøvde å si veldig mye når de egentlig hadde lite å si, uttalte Magnus Brøyn til VG, mens Espen Swang konkluderte med at man trenger en mobiltelefon, men ikke en Apple Watch.

Magnus har rett i at det ikke ble noen køer utenfor Apple-butikkene. Men årsaken til det har vært at klokken ikke har vært til salgs i butikkene. Den selges kun (med noen få unntak) kun via nettbutikken til Apple, og til tross for lange leveringstider ble det solgt like mange Apple-klokker på 24 timer som det tok Android-klokker et helt år. Derimot vil Apple Watch bli tilgjengelig for salg i Apple sine butikker fra 26. juni i år, så skal du dra utenlands i sommer til et land og en by hvor Apple har en butikk, kan du skaffe deg din egen Apple klokke.

Magnus Brøyn var forøvrig veldig optimistisk til Google Glass og uttalte til NRK i 2014 at Google sin nye brille ville snu opp ned på hverdagen vår. Det er – som alltid – veldig vanskelig å spå fremtiden.

Les også: Google Glass Failed, Apple Watch Might Fail Too (Forbes)

Nå tror analytikere at Apple vil komme til å selge så mange som 36 millioner klokker i løpet av de første 12 månedene etter lansering. Det får analytikere til å øke forventningene til verdien av selskapet, og Katy Huberty fra Morgan Stanley tror Apple sin aksjeverdi kan stige med så mye som 50 prosent – til 195 dollar.

Nice, eller need to have?

Enblue-Technology-iPad-iPhone-WatchSå får tiden vise da – om Espen og Magnus får rett eller galt. Om klokken er noe du bare må ha, eller bare noe som er kult å snakke om – frem til alle kan kjøpe seg sin egen.

Frem til full omtale av klokken foreligger – det vil sikkert ta et par uker – kan du lese Wired sin glimrende artikkel; iPhone Killer: The Secret History of of the Apple Watch.

Mens jeg lærer meg å bli bedre kjent – og venn med min Apple Watch, gleder jeg meg også til at Enblue Technology sin dockingstasjon for både iPad, iPhone og Watch skal dukke opp i postkassen min. Den forhåndsbestilte jeg for en måned siden, og i følge nettsiden shippes den i midten av juli.

Hva med deg, blir det en Apple Watch på deg, eller står du over?

5 Comments

 1. Gruble

  26. juni 2015 at 20:30

  Fanboi

 2. Tom Guldberg

  17. juni 2015 at 22:01

  Utrolig flott med sterke meninger. Hva med å stille bakerst i køen i hvilken som helst amerikansk by eller bestille en Apple Watch på nettet for levering en eller annen gang i fremtiden?
  Personlige meninger er en ting, markedsmakt er noe helt annet!
  Tom Guldberg

 3. Skrettis

  17. juni 2015 at 13:47

  Kidza liker ikke å ha noe på armen, og hvorfor skal de ha en apple watch, eller en annen dingz?
  – Skal de se hvor mye klokka er så bruker de mobilen, som er vår tids klokke.

  Apple Watch er for oss gamlinger som bare må prøve. – Kort batteritid gjør at mange legger klokka i skuffen eller ut på finn.

  Det er nå min påstand – så får vi se hvor mange som kjøper GEN2, 3 og 5 av denne om den blir noe bedre? Min Pebble – er stort sett utladet og jeg trenger ikke en til, eller noe som likner med kort batterilevetid og som kanskje er tyngre.. :-)

  • Hans-Petter Nygård-Hansen

   17. juni 2015 at 16:51

   Globalt omsettes det klokker hvert år på kloden for over 60 milliarder dollar, så det er nok ikke slik at bare «gamlinger» som går med klokker – og som vil ha en Apple Watch. Analytikere tror markedet for smartklokker vil vokse til over 30 milliarder dollar innen 2020, og at Apple alene vil ha over 50% markedsandel i 2015.

   Det er greit å komme med påstander, men det er mye bedre å komme med «bevis». Apple Watch og smartklokker som sådan er en del av den økende wearable-trenden – og en utvidelse av vår mobile hverdag.

   Det var mange som trodde at vi ikke vil ha bruk for Internett (eller mer enn 4 datamaskiner) også. Eller de som ikke trodde at det var et marked for verken iPhones eller iPads. Pessimistene får som oftest rett, optimistene er derimot de som forandrer verden 😉

 4. Gaute Holmin

  17. juni 2015 at 10:27

  Nå vil jeg vel ikke si at smartklokker generelt har floppet.

  Den lille gründerbedriften Pebble har solgt over 1 million klokker på sitt første år og har så stor etterspørsel på den nye modellen (Pebble Time) at de satt Kickstarter-rekord og må operere med ventelister.

  Android Wear har også solgt en god del, ikke i nærheten så mye som produsentene kanskje hadde håpet på, men den selger jevnt og trutt samtidig som software-utviklingen går hurtig fremover at nytteverdien av klokkene øker for hver måned som går (de som allerede har klokker får oppdateringene helt automagisk). Så flopp? Neh… litt treg start? Ja.

  Selvfølgelig vil Apple Watch bli en suksess.

  En ting man må huske på er at Apple Watch kun har eksisterende Apple-kunder som segment, og det er kjøpesterke og lojale kunder som gjerne mer eller mindre ukritisk kaster seg på trender definert og skapt av Sir Yves, en helt annen kundemasse enn Android i hovedsak henvender seg til. Derfor vil salget være mer eksplosivt i Apple-leiren.

  Antagelig vil Apple Watch sin suksess bidra til at andre klokkeplattformer (Pebble, Android Wear, Tizen, WebOS, osv) selger mer på sikt. Så… all good, ihvertfall for oss tekno-nerder :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *