Hvor mange ledere vil ignorere sosiale medier i 2015?

Ledere-ignorere-sosiale-medier-2015
Share on Facebook57Tweet about this on Twitter50Share on LinkedIn47Email this to someone

Massive endringer til tross – overraskende mange ledere har fortsatt ikke tatt innover seg de endringene som digitale- og sosiale medier har ført med seg.

Nå har jeg blogget på HansPetter.info i over 4 år. Det har resultert så langt over 720 bloggposter. Første året var mer for å eksperimentere, utforske og lære. Etter at jeg begynte i Gambit i 2011 som spesialrådgiver begynte det å bli litt mer ”plan” over det hele, men det var egentlig først i 2012 – etter at jeg begynte å jobbe i Geelmuyden Kiese at bloggen fungerte som en effektiv måte å få ut min kunnskap på. Det var først da jeg for alvor begynte å tenke på min egen personlige merkevare – og den effekten formidling av egen kunnskap og erfaring innenfor ledelse og kommunikasjon – og da spesielt den digitale – kunne føre med seg.

Mindre om sosiale medier

I løpet av de siste årene har jeg skrevet mindre om sosiale medier, men mye mer om endringer, og hvor viktig det er for ledere å forstå disse endringene – og hvordan endringene kan kommuniseres over digitale- og sosiale kanaler. Ironisk nok er det høyst sannsynlig ikke så mange ledere som leser det jeg skriver, for det er fortsatt et stort flertall som ”vedder” (sin egen karriere) på at sosiale medier og digital kommunikasjon fortsatt er noe de kan ignorere.

I februar 2013 skrev jeg en kronikk for Kampanje som jeg også publiserte på HansPetter.info, hvor jeg tok til ordet for lederskifter i ytterste konsekvens om ikke lederne tok sosiale medier inn over seg. Det skjedde nok ikke, selv om enkelte ledere godt kunne blitt skiftet ut, for det er mange selskaper og bransjer som erfarer i dag konsekvensen av å ha ignorert ”de nye” kommunikasjonskanalene.

I 2013 vil det være lettere å finne en avholdsmann enn en som ikke har en konto på et sosialt nettverk!

Erkjennelsen sitter langt inne

I dag – på tampen av 2014 – er det et økende antall ledere som begynner å innse hvilken påvirkning, effekt og kraft som potensielt ligger bak det å gjøre virksomheten sin sosial – hva gjelder organisasjonen, selskapskulturen, de ansatte – og også for dem selv som ledere. Også den konsekvensen det kan ha hvis man ignorerer disse kanalene.

Erkjennelsen om at sosiale medier har kommet for å bli begynner å ”synke inn”, selv om den fortsatt sitter langt inne for mange. Derimot har de færreste tatt inn over seg hvor kort vi har kommet på den ”sosiale reisen” og at sosiale medier ikke begrenser seg til tilbud og tradisjonell markedsføring og at sosiale medier ikke bare handler om det – medier, om det å lytte, samhandle og engasjere seg med ”publikum” via egne Facebook-sider eller Instagram-konti. Virksomheter som har tatt inn over seg det aller viktigste – at Internett og sosiale medier har gjort kommunikasjon åpent og transparent og tilpasset seg deretter med en åpen kommunikasjonskultur (IOC har som eksempel ikke innsett det), står mye bedre rustet til å høste helt andre fordeler av sin sosiale satsning.

”Slik har det alltid vært, slik vil det alltid være”

I dag er fortsatt mange bedrifter hierarkisk organisert, med en ovenfra-og-ned-tilnærming til den daglige driften. Byråkrati, silo-baserte avdelinger og proteksjonistiske ledere og mellomledere som hegner om sitt og som aktivt jobber etter ”det er ikke mitt ansvar” måte å tenke på. De samme lederne lever fortsatt etter ”kunnskap er makt” og tviholder på makten for å fortsatt ha kontroll, uvitende (ofte) om at de faktisk har mistet den.

Uke etter uke har vi gått på jobb og lagt vår innsats i å gjøre jobben litt bedre i dag, enn i går – men fortsatt basert på hvordan vi gjorde den i går. Det gjorde Kodak, Nokia, detaljvarehandelen og hele den norske mediebransjen i en årrekke, med de konsekvensene vi ser nå. I løpet av de fire årene jeg har blogget har jeg vært vitne til massive endringer, katalysert av Internett og sosiale medier – som vi nå har tilgang til 24 timer i døgnet – hvor som helst og på hva som helst. Norsk- og internasjonalt næringsliv er i ferd med å endre seg – for alltid – og for mange uten at de står bak endringene selv.

 • #Forbrukermakt – Hva skjer når vi opplever dårlig eller god kundeservice i dag? Vi forteller om det. Hvor mange eksempler har vi ikke sett når vi ikke liker servicen vi får – om det er på et fly, et hotell, i en restaurant eller hos bilmekanikeren. Vi som kunder har med Internett og sosiale medier makten i våre egne hender til å enten styrke eller ødelegge en bedrifts merkevare, omdømme eller eksistens.
 • #Etikk – Bedrifter som ”later” som de er opptatt av etikk og samfunnsansvar blir fort avslørt. Avslørt fordi de ikke har tatt innover seg den transparente virkeligheten vi er en del av i dag. Katrine Aspaas gjorde et poeng ut av det i en kronikk i Aftenposten under ”Business for Peace”-arrangementet tidligere i år; Det blir stadig vanskeligere å være en kødd, skrev hun. Stormbergs enorme samfunnsengasjement handler i stor grad alene om transparens – vi skal vite hvor klærne våre er laget og under hvilke forhold. Det holder ikke lenger å si ”etikk” – du må demonstrere det, etterleve det.
 • #Internkommunikasjon – Har du en sjef som bestemmer, som informerer og som aldri lytter, er det ganske sikkert at du kommer til å forlate arbeidsplassen din – selv om det egentlig er sjefen du forlater. Vi blir ikke lenger motivert av ”gleden av å ha en jobb” – eller at du skal få en gullklokke om du bare blir 24 år til. Halvparten av oss forlater arbeidsplassen som følge av dårlig kommunikasjon. Erkjennelse for at internkommunikasjon, involvering og inkludering er imperativt for å kunne motivere medarbeidere. Det ligger utrolig mye verdi i stolte medarbeidere.  
 • #Engasjement – Engasjement blir brukt daglig i tilknytning til bruk av sosiale medier, men engasjement handler ikke bare om hvordan du ”aktiverer” ditt publikum – men alle involvert i og med selskapet ditt. Engasjerte medarbeidere, partnere, leverandører og kunder er mye bedre enn uengasjerte. Behovet for endringer i de fleste virksomheter vokser seg større for hver dag som går – Internett og sosiale medier har kommet for å bli – og du (du som er leder) har egentlig bare et valg; du må tilpasse den hverdagen du befinner deg i – i dag, ikke den hverdagen du kan huske tilbake til …. før Internett og sosiale medier gjorde kommunikasjon åpent og transparent.

Hvordan ser det ut i horisonten for 2015, hvor mange er det som vil vedde på at de kan ignorere sosiale medier – og komme unna med det?

Share on Facebook57Tweet about this on Twitter50Share on LinkedIn47Email this to someone

3 Comments

 1. Pingback: Fem artikler du bør ha lest denne uka | Netthoder

 2. Thea Asperheim

  9. oktober 2014 at 07:52

  Jeg syns det er spesielt at folk som tjener pengene sine på reklame og internett serverer tekster som dette med en vinkling som setter ledere i dårlig lys hvis de ikke bruker de samme metodene som dem selv.
  Komme unna med det?
  Hva er det for en drøy trussel?

  Det er sikkert fint at det finnes noen som finner glede av å skrive om seg selv og sitt, ikke minst for alle de som ikke har annet å gjøre enn å dilte etter å sette inn noen rosa hjerter her og der og bruker mer tid og ressurser på å vise at de heier på de riktige menneskene enn å gjøre noe eget.

  Det er kanskje litt for mange «ledere» med gode karakterer fra NMH og Bi der ute?

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   9. oktober 2014 at 15:23

   Hei Thea,

   Den så jeg ikke komme :)

   Det er ikke en trussel jeg kommer med – det var i alle fall ikke intensjonen. Derimot er det mange virksomheter som sliter med egen synlighet og økonomi – kan feks nevne detaljvarehandelen som ett lite eksempel – og da ligger dessverre mye av årsaken til det tilknyttet til den lave kunnskapen og interessen til de «nye» kommunikasjonskanalene og -trendene.

   Jeg føler vel ikke at jeg skriver om meg selv her – og vinklingen inn mot rosa hjerter ser jeg heller ikke.

   Takk uansett for at du tok deg tid til å kommentere. Greit med diskusjoner – skal ha det i bakhodet til neste gang jeg uttaler meg om bransjer, utfordringer, muligheter og ikke minst rosa hjerter :)

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>