«iPhone er et drit dårlig produkt»

ludostore-vollvik-nettavisen-iphone-drit-darlig-produkt-telefon

Idar Vollvik står fritt til å mene hva han vil om Apple sin iPhone. Jeg har hørt med Telenor, Netcom, OneCall, Eplehuset, Elkjøp, Komplett og Atea for deres erfaringer.

nettavisen-idar-vollvik-iphoneIdar Vollvik liker ikke iPhone og han er ikke nådig i sin «dom» over telefonen. Dagen før de første iPhone 6-telefonene ble gjort tilgjengelig til de som hadde klart å forhåndsbestille Apple sitt nye flaggskip gikk den tidligere mobilgründeren og milliarderæn hardt ut mot Apple via Nettavisen og mente blant annet at Apple sine telefoner har altfor stor feilrate:

– Det var feil på 15 prosent av iPhone-telefonene vi solgte. Blir ikke god butikk av det. Tenk at det koster 1.500 kroner å bytte glasset på telefonene. Helt utrolig, sier Vollvik til Nettavisen.

Intervjuet med Idar Vollvik er på mange måter veldig merkelig, for her blandes det inn kostnader, fortjeneste, garanti, reparasjon, service og feilrater – og alt om hverandre hvilket frister meg til følgende konklusjon:

 • Idar Vollvik vet ikke hva han snakker om
 • Journalisten i Nettavisen vet ikke hva Idar Vollvik snakker om
 • Ingen vet egentlig hva de snakker eller skriver om….

15% feilrate er en katastrofe for Apple

Den siste uken har vært tøff for Apple. Til tross for at Apple har solgt over 10 millioner iPhone 6-telefoner i løpet av den første helgen, har rekordsalget havnet i skyggen av de 9 personene som har opplevd at telefonen sin har blitt bøyd. Bloggere og andre journalister (og eks journalister) har kastet seg på bølgen for å bøye telefoner de også. #Bendgate har gått som en farsott på Internett. I tillegg måtte Apple trekke tilbake 8.0.1-versjonen som ikke fungerte som den skulle, også «toppet» uken seg med at Vollvik syntes at iPhone var et drit dårlig produkt.

Aftenposten-ludostore-vollvikHvis det stemmer at Apple sine telefoner har en feilrate på hele 15% så er det en katastrofe. At Vollvik blander «kortene» mellom hva som er garanti mellom bedrifter – Apple til Ludostore – og norsk reklamasjonsrett, i tillegg til reparasjonskostnader for kunders ødelagte skjermer får Vollvik selv stå for. Det er viktig å forstå hvilke regler og rutiner som gjelder mellom en produsent og en forhandler, men da er det først og fremst viktig at man er en autorisert forhandler også. Jeg forsøkte å finne Ludostore blant de andre autoriserte Apple-forhandlerne på Apple sin egen oversikt, men lyktes ikke. Er man ikke autorisert, så er man uautorisert – og naturlig nok oppnår man ikke de samme fordeler som autoriserte partnere.

Les også: – Apple nekter oss å si at det er noe feil med Iphone

Etter hva jeg har klart å finne ut har aldri Vollviks Ludostore vært en autorisert Apple-partner, men operert med gråimport. Idar Vollvik har kanskje dårlig erfaring med iPhone-produkter, men det ser også ut til at kunder har dårlig erfaring med Ludostore sitt iPhone-salg.

«Ikke mer feil på iPhone enn andre mobiltelefoner»

For å finne ut om det virkelig stemte – at iPhone faktisk har 15% feilrate – tok jeg kontakt med Telenor, NetCom, OneCall, Komplett, Eplehuset, Elkjøp og Atea for å høre hva deres erfaring med Apple sine iPhone-telefoner har vært og er.

Ikke alle besvarte mine spørsmål. Telenor og NetCom var klar på at de ikke kommenterte forhold til enkeltleverandører. OneCall besvarte ikke min henvendelse i det hele tatt. (Kanskje Øystein Eriksen fortsatt var i «syden» og hadde «logget av»). Komplett ville heller ikke kommentere enkelte produsenter.

oystein-elkjopØystein A. Schmidt er kommunikasjonssjef i Elkjøp Nordic og han svarte derimot velvillig på mine spørsmål:

– Jeg snakket med vår nordiske salgsdirektør samme dag jeg hadde lest saken der Vollvik uttaler seg, og det han sa til meg var at vårt inntrykk er at det IKKE er mer feil på iPhone enn andre mobiltelefoner vi fører. Det vil beklageligvis alltid være noe få telefoner som har feil ved seg, men antall feil fordeler seg relativt jevnt ut på alle våre modeller.

– Vi har et tett og godt samarbeid med Apple som har pågått over flere år – også når det gjelder returhåndtering – og all den tid kundene våre setter såpass pris på Apples produkter satser vi absolutt på å fortsette det gode forholdet også fremover.

Dag-Fodstad-ateaAdministrerende direktør i Atea Norge, Dag Fodstad, er også klar i sin tale når jeg spør han om hvordan det er med feilraten eller DOA (dead on arrival) knyttet til Apple sine smarttelefoner:

– Vi opplever Apple til å være godt over eller bedre enn snittet når det gjelder DOA og blant topp tre produsenter med lavest feilrate og med gode returrutiner og returhåndtering.

hallvard-eplehusetKommunikasjonssjef Hallvard Opheim, jobber hos en av Norges største Apple-forhandlere – Eplehuset – og kunne også fortelle meg at deres opplevelse er helt motsatt av Vollvik sine erfaringer, men så er de også en prioritert og autorisert partner som har jobbet med Apple siden 2002.

– Eksakte tall på DOA og feilrate er ikke noe jeg kan opplyse om, men på generelt grunnlag er det et lite problem, og absolutt ikke høye andeler sammenlignet med det vi kjenner til fra andre aktører. Nå selger jo vi naturlig nok kun Apple iPhone siden vi er en ren Apple-forhandler, men jeg har selv jobbet i den “generelle” mobilbransjen forut for at jeg startet i Eplehuset for over 10 år siden, og kjenner godt til hvordan det var den gangen på andre merker. Sammenlignet med slik det var den gangen er feilraten i dag relativt lav. Formodentlig har også andre aktører blitt bedre, og jeg har ikke inntrykk av at det er et stort problem hos noen av de store aktørene i markedet i dag.
– Skjønt, at alle de fungerende enhetene ikke får samme oppmerksomhet i media er vel naturlig. 
– Når det gjelder returhåndtering og service på iPhone så er nok vår opplevelse en litt annen enn det f.eks Vollvik hevder i Nettavisen. I motsetning til Vollvik er Eplehuset en prioritert partner som har samarbeidet tett og godt direkte med Apple siden vi startet i 2002, og innehar flere sertifiseringer og autorisasjoner i så måte. Dette inkluderer AASP (Apple Authorized Service Provider) som betyr at vi er autorisert til å foreta alle former for serviceoppdrag for Apple. Det gir oss også tett og god direkte kontakt med Apple sitt serviceapparat, og vår generelle opplevelse er at de har et ryddig og godt system for dette – i tråd med både Apples egne garantiordninger og norsk lovgivning rundt reklamasjoner.
– At aktører som opererer i gråsonen utenfor de kanalene Apple har lagt opp til for salg og service, opplever dette som vanskelig og tungvint kan vel knapt sies å være overraskende. Når de så uttaler seg på den måten Vollvik her demonstrerer, er det naturlig at det også får oppmerksomhet i media. Det er jo synd, siden det kan gi forbrukerne et feilaktig inntrykk av hvordan dette er ment å være, men det må altså stå for Vollviks regning.
– All den tid han selger produktene så er han også ansvarlig i henhold til norsk lov for alt av reklamasjoner opp til 5 år, og da må han forholde seg til det.

iPhone har minst feil, men flest skader

I en studie fra det amerikanske garantiselskapet Squaretrade i 2010 kom det frem at Apples iPhone 4 var den smarttelefonen med minst innrapporterte feil, samtidig var også den telefonen med høyest antall skader. iPhone 4 toppet listen over de telefonene med færrest feil og kun 2 prosent av de solgte iPhone 4 hadde innrapporterte feil, mot nesten 7 prosent hos på andre telefonmerker. Også iPhone 3GS kommer godt ut av sammenligningen.

after12months-squaretrade-2010

Nå har ikke jeg sett nye undersøkelser som også tar for seg iPhone 5 og nyere modeller fra andre aktører, men det er vel liten grunn til å tro at feilraten har økt og ikke blitt ytterligere redusert siden 2010. Det betyr uansett at feilraten er langt unna de 15 prosentene som Idar Vollvik erfarer.

Hvilken feilrate tror du Apple sin iPhone har?

Jeg har hatt Apple sine telefoner siden jeg kjøpte meg iPhone 3G i 2009, og har aldri opplevd noen feil på de selv. Knuste selv skjermen på min iPhone 4 når jeg mistet den i asfalten, og fikk den reparert for litt under 1,500 kroner. Nå har jeg akkurat kjøpt meg iPhone 6 Plus og enn så lenge er det ingen feil å merke seg her heller.

photo credit: johnnymip via photopin cc

12 Comments

 1. anon

  1. oktober 2014 at 23:51

  En rask kikk i en stor teleleverandørs support-system vil vise at det stort sett er iPhone det klages på. Brutte samtaler, blikkbokslyd, datatrafikk som faller ut etc. Vanskelig å si om det er produktet eller brukerne som er «drit».. Kanskje de holder den feil.

 2. Nøtteliten

  1. oktober 2014 at 14:41

  Jeg har hatt flere Iponer og alle har jeg måttet bytte. Så jeg er enig i at kvaliteten er dårlig. Ofte har det vært problemer med forbindelsen ut i verden og menysystemet. Min påstand er at de blir produsert i østen for en krone. For å sette det litt på spissen, da.

  Men når det gjelder brukervennlighet, er Ipone helt genial i forhold til alle andre mobiler jeg har forsøkt. Det kan være bittesmå endringer i menysystemet, i tastaturet o.l., og det gjør den helt store forskjellen i forhold til funksjonaliteten.

  Og det er grunnen til at jeg fortsetter å kjøpe en dårlig mobil. Jeg må være helt dum i hodet!

  Tenk om Apple hadde økt kvaliteten også. For et produkt det da hadde vært. 😀

 3. Anonym

  29. september 2014 at 22:06

  En av grunnene til at en del forhandlere ikke vil uttale seg om Apple er at det står i Apples forhandleravtaler at dersom man uttrykker seg negativt om Apple så blir man ekskludert som forhandler. Dersom en uttalelse vil være negativt, f eks for å bekrefte at Apples returandel er høyere enn for andre telefoner, så er det noe en forhandler ikke har lov til å si. Selv uten et slikt forbud i forhandleravtalen vil ikke en forhandler risikere forhandlerstatusen for Apple-produkter ved å uttale seg negativt om Apple. Apple er kjent for å slå hardt ned på – og som regel uten nærmere begrunnelse – på forhandlere som ikke er ubetinget lojale overfor Apple. Derfor er det ikke så overraskende at resultatene i denne «undersøkelsen» er kun positive.

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   30. september 2014 at 14:01

   Jeg har vanskelig for å tro at det er slik – at Apple har en slik avtale. Derimot vil jeg tro at en fornøyd Apple-forhandler gir et positivt inntrykk, og jeg har til gode å høre om en autorisert Apple-forhandler som har mistet sin forhandleravtale – i alle fall i løpet av de årene jeg har jobbet i IT-bransjen (mellom 1995 og 2011).

   Det kan selvsagt være at jeg tar feil, men da hadde det vært flott om noen kunne bekrefte at en slik avtale faktisk finnes – i stedet for å komme med anonyme påstander.

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

   • Anonym

    30. september 2014 at 20:08

    Jeg har selv lest avtalen, og det er grunnen til at jeg er anonym. Du kan jo høre med Apple selv. Tier de så samtykker de ☺Spøk til side. Slike avtaler er bekreftet av forhandlere selv, og hør om du får se avtalen. Bestemmelsen står mot slutten under «Misc.»

 4. Thina

  29. september 2014 at 11:25

  jeg kjøpte meg iphone 5, den har virket siden dag 1. Eneste problemet jeg hadde var at jeg var vant til android og sleit derfor mye i starten med og forstå iphone. Ikke har den knust, ikke hengt seg opp. Nå er den over 1 år gammel og virker fortsatt helt supert. Hadde samsung før iphone og knuste 2 tlf

 5. Cathrine Eide Westerby

  29. september 2014 at 10:59

  Jeg har også hatt iPhone siden de først ble lansert, og har faktisk aldri opplevd noen feil. Nå har jeg ikke byttet telefon hvert år, og kjenner derfor ikke alle modellene, men med tanke på det samlede antall Apple-enheter her i huset er det egentlig ingen klager.
  At én telefon som har gått i bakken ble knust får vi vel ta på egen kappe. :-)

 6. Jonas Bakken

  29. september 2014 at 10:05

  Jeg kjenner ikke fasiten her, men har to små spørsmålstegn å sette ved statistikken:

  1. Apple har tidligere ikke vært nådige mot de som sier det er feil ved deres produkter, og som lever av å selge dem, ref sak: http://www.dn.no/tekno/2013/01/05/-apple-nekter-oss-a-si-at-det-er-noe-feil-med-iphone

  2. At en Iphone-modell ikke har feil, bare skader er fint. Men det er også et kjent problem at brukere som melder inn feil får tilbake mobilen med beskjed om at en fuktindikator har slått ut – noen ganger på steder som ikke virker å henge logisk sammen med feilen. Så minst feil – mest skader henger kanskje sammen på en – for kunden – kjedelig måte.

  Hilsen en som vekselvis blir anklaget for å være fanboy og Apple-hater :-)

 7. John Holme

  29. september 2014 at 10:04

  Enig med at Idar Vollvik skal få mene hva han vil om iPhone. Selv tror eg journalisten som her muligens feilsiterer for å skape overskrift
  Samtlige med vett i panna og Android i baklomma vet at vi trenger Apple for å skape innovasjon. Det er bare så synd at det er en stund siden det skjedde!
  Det er mange år siden det å eie en Apple enhet betød noe helt spesielt! Idag kan du med 4000 kjøpe en LG G3 med 500 dpi HD skjerm, 2GB RAM, minnebrikke, fingeravtrykk sensor osv osv.. Valget faller selvsagt på kjøperene selv, men en ting er sikkert: Har du brukt 6000 på en iPhone, har du betalt for mye for en smartmobil. Det er min mening!

 8. Knut

  29. september 2014 at 09:18

  Etter min erfaring så har jeg haddt en iphone 4 i 4 år uten å ha feil eller knekt glass på den.
  Passer man litt på tingene så holder det aller meste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blogglistenhits