iPhone knuser Android på Internett

iPhone-knuser-Android-hanspetter-info
Share on Facebook10Tweet about this on Twitter7Share on LinkedIn14Share on Google+6Email this to someone

Til tross for at det selges flere Android-baserte telefoner enn iPhone, så er iPhone overlegen Android på Internett. Hvorfor er det slik og hvor er Windows Phone?

Android og iOS. «Krigen» fortsetter, men er det egentlig en krig, og i så tilfelle står den mellom Google og Apple sine respektive operativsystem, eller mellom hardware-produsentene Apple og Samsung? Om det så er at Android «pisser» på iOS – på grunn av funksjoner, pris og hva det måtte være, så har Apple tilsynelatende mindre grunn til å bekymre seg, for alt tyder på at iPhone knuser Android når det kommer til Internett og hva operativsystemet til Apple blir brukt til. Eller blir det feil å sammenligne de to operativsystemene? Noen vil hevde at det blir å sammenligne epler og pærer, hva synes du?

Hypotese:

Det selges flest Android-baserte telefoner i Norge kan vi lese. I følge Netcom sin oversikt for de 10 mest solgte telefonene i mai 2014 finner vi Apple sin iPhone på første, fjerde og syvende plass. Nokia er ikke inne på topp 10 listen, men det er Samsung, HTC og Sony. 7 av 10 plasser dekkes med andre ord av Android-telefoner, men betyr det at 7 av 10 solgte telefoner er Android-baserte? På Twitter svarer Telenor slik når jeg spør om deres fordeling av solgte smarttelefoner:

telenor-twitter-ios-android-salg-norge

Det er med andre ord grunn til å anta at det selges flere Android-telefoner enn iOS-baserte her til lands, men volumet er kanskje ikke så veldig forskjellig fra de to operativsystemene. Men hva er det de blir brukt til? Jeg har sett nærmere på bruken av smarttelefoner fordelt på Android, iOS og noe WP, og endte opp med følgende hypotese på Twitter:

hpnhansen-hypotese-android-ios-wp

iOS-brukere langt mer aktive enn de med Android (og WP)

Etter å ha sjekket uttallige kilder for å se om det er hold i hypotesen, ser resultatet ut til å være «klinkende klart»; iOS eller iPhone-brukere er langt mer aktive enn Android-brukere. Kan mye av svaret ligge i at stor andel av de som kjøper Android-telefoner ikke bruker det som en smarttelefon, men en vanlig telefon som de ringer og SMSer med? Selvsagt er det mange Android-brukere som også er aktive nettbrukere, Twitter-brukere, Facebook-brukere, osv. Det er sikkert mange Android-brukere som tar bilder med sin telefon, handler på Internett med den, etc, men de to strekene under svaret ser uansett ut til å være lik hver gang: De som har iPhone eller iPad er mer aktive med den, enn de som har Android – til tross for at det tilsynelatendeselges like mange eller flere Android-telefoner. Noe av svaret ser også ut til å henge sammen med at det er mer aktivitet på Internett blant beboere i storbyer, og at flertallet av de som bor i storbyer har kjøpt seg Apple sine smarttelefoner.

Les også: Kun storby-folk med iPhone som bruker Twitter

iOS med 70 prosent markedsandel på mobil internettsurfing

Jeg har brukt StatCounter sine Internett-statistikker i en årrekke, og selv om de ikke måler all Internettrafikk, ser resultatene deres uansett til å være ganske så pålitelige. I skissen under har jeg sett på andelen av mobil Internettrafikk fordelt mellom de forskjellige operativsystemene. To aktører skiller seg ut: iOS fra Apple og Android fra Google. Apple går sakte, men sikkert nedover i andel, Android oppover, mens Microsoft sitt Windows Phone-OS ligger i stabilt sideleie på omlag 1%.

StatCounter-os-NO-monthly-201306-201406

To operativsystemer og to produsenter som tar «hele kaka»

Via StatCounter kan jeg også se på hvilke produsenter som representerer Internettrafikken, ned på de respektive mobile operativsystemene. Som flere før meg har sagt, så handler ikke lenger mobilkrigen om Android vs iOS, men om Samsung vs Apple. I tillfellet under står de to produsentene for over 90% av den mobile Interettrafikken, «resten» fordeles på HTC, Sony, Nokia, LG, Google, Huawei og andre….

StatCounter-vendor-NO-monthly-201306-201406

80/20 i Google Analytics

Jeg har tilgang til en rekke nettsider via Google Analytics og tok en rask sjekk og gjennomgang for å se hvordan det stod til med trafikkfordelingen mellom de forskjellige mobile operativsystemene der, og sitter igjen med omtrent samme resultat. I løpet av 2014 står iOS igjen med rett under 80% av den mobile trafikken, mens Android ligger på rett over 20%. Windows Phone ligger som hos StatCounter på omlag 1%:

iOS-Android-WP-andel-av-trafikk-nettsider-Google-Analytics

På Finn.no ser det også tilsynelatende likt ut.

Finn-no-tom-juni-2014Stephan Winter, som er leder for innsikt hos Finn.no skriver følgende i en epost til meg:

Kilden og filtreringene jeg har gjort er ikke det samme som det som er lagt ut på Finn Labs tidligere så tallene vil ikke matche det, men fordelingen er jo ganske tydelig. Ser at Windows har falt ut fra april. Det har antageligvis med bytte av målesystem hos oss å gjøre.

Hvis vi antar av WP-andelen er lik i mai og juni som den var i april, ligger den på omlag 5%, mens iOS-andelen er på 62% og ikke 67% som grafen viser. Det gir Android 31% og resten til «andre».

Facebook rekkevidde mot Android, iOS og Windows Phone

Fra annonseverktøyet til Facebook kan man velge å lage annonser basert på en ganske så omfattende demografi. I eksempelet under har jeg sett på det å kjøre en annonse utelukkende ut mot de som enten bruker Android, iOS eller en Windows Phone. Dernest har jeg sett på om det er store forskjeller mellom kjønn og i hvilken grad det slår ut kraftig i forhold til Oslo som storby.

Facebook-rekkevidde-Android-iOS-WindowsPhone-Norge

Hva gjelder Android-brukere fordelt på kjønn er det nesten 50/50 mellom menn og kvinner, mens kvinner er i flertall på iOS og menn i flertall på WP. Mens 36% av de som har en Android-enhet bor i de fire største byene i Norge, er andelen for iOS-brukere på 41%. Ikke mye, men noe høyere. Det kan også tyde på at Android-brukerne i de største byene er langt mer aktive, enn for resten av landet. Det som skissen også over illustrerer er at det er langt flere med en iOS-enhet som er registrert på Facebook, enn hva tilfellet er med Android, noe som også er med på å underbygge hypotesen om at mange med en Android-telefon bruker den som en «normal» telefon – altså til å ringe med og skrive SMS på.

iOS-brukere mye mer aktive på Twitter også

TweetArchivist er et ganske så snedig Twitter-verktøy som jeg har brukt til å sjekke ut hvilke enheter som har blitt mest brukt. Via noen av de mer populære hashtagene som ofte er brukt ser vi det samme resultatet: iOS er overlegen Android i bruk med tilsvarende andel som for nettrafikken over.

Twitter-Hashtag-ios-android

 

Under VM-kampen mellom Tyskland og Frankrike kunne jeg også se hvor Twitter-meldingene kom fra, og også her ser det ut til at antagelsen om at det først og fremst er de store byene som tvitrer, og de tvitrer som vi kan se av skissen over i stor grad via sin iPhone eller iPad:

onemilliontweetmap-nrkvm-tyskland-frankrike

Mobil netthandel størst i Oslo, og iOS-brukere handler mer

I følge den ferske netthandelsrapporten til @DIBS_Norge ser det også ut til at hypotesen holder vann, dog ikke i samme grad.

mobil-netthandel-apple-vs-andre-dibs

osloboere-handler-oftest

Norge er ikke unntaket

Dette er på ingen måter en situasjon som kun er gjeldende i Norge. Det er skrevet en rekke artikler med innsikt som konkluderer med det samme, noen mer «sensasjonelle» enn andre. Det er de som hevder at Android-brukere er for fattige, mens iOS-brukere blir brukt av de rike. Dem om det.

flickr-most-popular-camera

Les også:

Hva tror du årsaken er? Like mange, eller flere solgte telefoner og nettbrett med Android sitt operativsystem på til tross – iOS ser ut til å knuse Android på alle områder, og WP er fortsatt nummer tre, men milevis unna #1 og #2 – både i antall solgte enheter og ikke minst i bruk.

Og til syvende og sist, spiller det så stor rolle?

photo credit: _Max-B via photopin cc

Share on Facebook10Tweet about this on Twitter7Share on LinkedIn14Share on Google+6Email this to someone

4 Comments

 1. Hedda

  17. juli 2014 at 16:21

  Jeg synes alle slike undersøkelser tar utgangspunkt i iOS og Android og kun forholdet mellom disse. iOS (stort sett iPad og iPhone) har i utgangspunktet kun premiumsegment produkter og har nok en annen profil på kjøperne enn Android som spenner fra de enkleste «feature phone» erstatter til premiummodeller. I tillegg blandes nettbrett og mobiltelefoner som jeg antar vil ha ganske forskjellig bruksmønster. iPad har vel enda en dominerende rolle innen nettbrett og internettbruk er nok svært høy på et nettbrett vil jeg anta.

  Får å få et enda bedre bilde av bruk og enheter hadde det vært svært interessant med en finere inndeling av data. Men disse data er kanskje ikke tilgjengelig.
  F.eks:
  -Skilt mellom nettbrett og mobiltelefoner.
  -Skilt mellom modeller (premimum / lavpris)

 2. Geir

  16. juli 2014 at 08:56

  Du nevner ikke de ulike Android-modellene i stor grad. Jeg er helt sikker på at bildet hadde sett annerledes ut hvis du hadde isolert nettbrett fra smarties, og hvis du hadde satt toppmodellene opp mot hverandre. Billigandroidene utgjør en del av markedet, og de egner seg pga teknisk kvalitet og treg brukeropplevelse dårlig til nettbruk. Dessuten er vel de som eier i billigsegmentet ikke så teknisk interesserte som andre.
  På mettbrettene vet vi jo at iOS dominerer også salgstallene.

  • Tor Ivan Boine

   16. juli 2014 at 12:55

   nå er dette ikke en undersøkelse av hvilke modeller som brukes, men hvilke plattformer. da er det jo unødvendig å dra inn merker og modeller.

   Å bruke merke mot merke er jo helt meningsløst da ios er kun på et fåtall modeller. kan jo telle iphones på en hånd. Mens Android er på tusen hender. Se på flickr-statistikken f.eks. Om Android kun hadde fantes på en tlf, f.eks. Nexus, så ville den grafen nok vært annerledes. Dog, dette er bare synsing og avhenger muligheten for å lage et parallelt univers :)

   Uansett, en interessant artikkel. Spesielt siden android har virkelig tatt seg opp i de siste årene. bedre OS og bedre telefoner. Så er spent hvordan situasjonen er om 5 år. Google, Samsung og Apple forsvinner ikke med det første heller.

   • Hedda

    19. juli 2014 at 22:21

    «nå er dette ikke en undersøkelse av hvilke modeller som brukes, men hvilke plattformer. da er det jo unødvendig å dra inn merker og modeller.»

    Det er vel ikke det han mener heller, men det å sammenligne på likt grunnlag. F.eks sammenligne Android sine toppmodeller (Samsung Galaxy S5, HTC One, LG G3 o.s.v) mot iPhone 5S/5C. Dette er kunder som har lagt mye penger i mobilen og antageligvis bruker telefonen aktivt. De som kjøper telefon fra 500,- til kanskje 1500-2000,- er nok primært ute etter en telefon de kan ringe og sende sms med. Det er de som ville klart seg med en «feature phone» som det i dag blir færre og færre av. Så nettbruken til disse kundene er trolig mye mindre enn de mer aktive smarttelefon brukerne. Mulig jeg tar feil, men da ville en slik undersøkelse avdekket dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>