iPhone knuser Android på Internett

iPhone-knuser-Android-hanspetter-info

Til tross for at det selges flere Android-baserte telefoner enn iPhone, så er iPhone overlegen Android på Internett. Hvorfor er det slik og hvor er Windows Phone?

Android og iOS. «Krigen» fortsetter, men er det egentlig en krig, og i så tilfelle står den mellom Google og Apple sine respektive operativsystem, eller mellom hardware-produsentene Apple og Samsung? Om det så er at Android «pisser» på iOS – på grunn av funksjoner, pris og hva det måtte være, så har Apple tilsynelatende mindre grunn til å bekymre seg, for alt tyder på at iPhone knuser Android når det kommer til Internett og hva operativsystemet til Apple blir brukt til. Eller blir det feil å sammenligne de to operativsystemene? Noen vil hevde at det blir å sammenligne epler og pærer, hva synes du?

Hypotese:

Det selges flest Android-baserte telefoner i Norge kan vi lese. I følge Netcom sin oversikt for de 10 mest solgte telefonene i mai 2014 finner vi Apple sin iPhone på første, fjerde og syvende plass. Nokia er ikke inne på topp 10 listen, men det er Samsung, HTC og Sony. 7 av 10 plasser dekkes med andre ord av Android-telefoner, men betyr det at 7 av 10 solgte telefoner er Android-baserte? På Twitter svarer Telenor slik når jeg spør om deres fordeling av solgte smarttelefoner:

telenor-twitter-ios-android-salg-norge

Det er med andre ord grunn til å anta at det selges flere Android-telefoner enn iOS-baserte her til lands, men volumet er kanskje ikke så veldig forskjellig fra de to operativsystemene. Men hva er det de blir brukt til? Jeg har sett nærmere på bruken av smarttelefoner fordelt på Android, iOS og noe WP, og endte opp med følgende hypotese på Twitter:

hpnhansen-hypotese-android-ios-wp

iOS-brukere langt mer aktive enn de med Android (og WP)

Etter å ha sjekket flere kilder for å se om det er hold i hypotesen, ser resultatet ut til å være «klinkende klart»; iOS eller iPhone-brukere er langt mer aktive enn Android-brukere. Kan mye av svaret ligge i at stor andel av de som kjøper Android-telefoner ikke bruker det som en smarttelefon, men en vanlig telefon som de ringer og SMSer med? Selvsagt er det mange Android-brukere som også er aktive nettbrukere, Twitter-brukere, Facebook-brukere, osv. Det er sikkert mange Android-brukere som tar bilder med sin telefon, handler på Internett med den, etc, men de to strekene under svaret ser uansett ut til å være lik hver gang: De som har iPhone eller iPad er mer aktive med den, enn de som har Android – til tross for at det tilsynelatende selges like mange eller flere Android-telefoner. Noe av svaret ser også ut til å henge sammen med at det er mer aktivitet på Internett blant beboere i storbyer, og at flertallet av de som bor i storbyer har kjøpt seg Apple sine smarttelefoner.

Les også: Kun storby-folk med iPhone som bruker Twitter

iOS med 70 prosent markedsandel på mobil internettsurfing

Jeg har brukt StatCounter sine Internett-statistikker i en årrekke, og selv om de ikke måler all Internettrafikk, ser resultatene deres uansett til å være ganske så pålitelige. I skissen under har jeg sett på andelen av mobil Internettrafikk fordelt mellom de forskjellige operativsystemene. To aktører skiller seg ut: iOS fra Apple og Android fra Google. Apple går sakte, men sikkert nedover i andel, Android oppover, mens Microsoft sitt Windows Phone-OS ligger i stabilt sideleie på omlag 1%.

StatCounter-os-NO-monthly-201306-201406

To operativsystemer og to produsenter som tar «hele kaka»

Via StatCounter kan jeg også se på hvilke produsenter som representerer Internettrafikken, ned på de respektive mobile operativsystemene. Som flere før meg har sagt, så handler ikke lenger mobilkrigen om Android vs iOS, men om Samsung vs Apple. I tillfellet under står de to produsentene for over 90% av den mobile Interettrafikken, «resten» fordeles på HTC, Sony, Nokia, LG, Google, Huawei og andre….

StatCounter-vendor-NO-monthly-201306-201406

80/20 i Google Analytics

Jeg har tilgang til en rekke nettsider via Google Analytics og tok en rask sjekk og gjennomgang for å se hvordan det stod til med trafikkfordelingen mellom de forskjellige mobile operativsystemene der, og sitter igjen med omtrent samme resultat. I løpet av 2014 står iOS igjen med rett under 80% av den mobile trafikken, mens Android ligger på rett over 20%. Windows Phone ligger som hos StatCounter på omlag 1%:

iOS-Android-WP-andel-av-trafikk-nettsider-Google-Analytics

På Finn.no ser det også tilsynelatende likt ut.

Finn-no-tom-juni-2014Stephan Winter, som er leder for innsikt hos Finn.no skriver følgende i en epost til meg:

Kilden og filtreringene jeg har gjort er ikke det samme som det som er lagt ut på Finn Labs tidligere så tallene vil ikke matche det, men fordelingen er jo ganske tydelig. Ser at Windows har falt ut fra april. Det har antageligvis med bytte av målesystem hos oss å gjøre.

Hvis vi antar av WP-andelen er lik i mai og juni som den var i april, ligger den på omlag 5%, mens iOS-andelen er på 62% og ikke 67% som grafen viser. Det gir Android 31% og resten til «andre».

Facebook rekkevidde mot Android, iOS og Windows Phone

Fra annonseverktøyet til Facebook kan man velge å lage annonser basert på en ganske så omfattende demografi. I eksempelet under har jeg sett på det å kjøre en annonse utelukkende ut mot de som enten bruker Android, iOS eller en Windows Phone. Dernest har jeg sett på om det er store forskjeller mellom kjønn og i hvilken grad det slår ut kraftig i forhold til Oslo som storby.

Facebook-rekkevidde-Android-iOS-WindowsPhone-Norge

Hva gjelder Android-brukere fordelt på kjønn er det nesten 50/50 mellom menn og kvinner, mens kvinner er i flertall på iOS og menn i flertall på WP. Mens 36% av de som har en Android-enhet bor i de fire største byene i Norge, er andelen for iOS-brukere på 41%. Ikke mye, men noe høyere. Det kan også tyde på at Android-brukerne i de største byene er langt mer aktive, enn for resten av landet. Det som skissen også over illustrerer er at det er langt flere med en iOS-enhet som er registrert på Facebook, enn hva tilfellet er med Android, noe som også er med på å underbygge hypotesen om at mange med en Android-telefon bruker den som en «normal» telefon – altså til å ringe med og skrive SMS på.

iOS-brukere mye mer aktive på Twitter også

TweetArchivist er et ganske så snedig Twitter-verktøy som jeg har brukt til å sjekke ut hvilke enheter som har blitt mest brukt. Via noen av de mer populære hashtagene som ofte er brukt ser vi det samme resultatet: iOS er overlegen Android i bruk med tilsvarende andel som for nettrafikken over.

Twitter-Hashtag-ios-android

 

Under VM-kampen mellom Tyskland og Frankrike kunne jeg også se hvor Twitter-meldingene kom fra, og også her ser det ut til at antagelsen om at det først og fremst er de store byene som tvitrer, og de tvitrer som vi kan se av skissen over i stor grad via sin iPhone eller iPad:

onemilliontweetmap-nrkvm-tyskland-frankrike

Mobil netthandel størst i Oslo, og iOS-brukere handler mer

I følge den ferske netthandelsrapporten til @DIBS_Norge ser det også ut til at hypotesen holder vann, dog ikke i samme grad.

mobil-netthandel-apple-vs-andre-dibs

osloboere-handler-oftest

Norge er ikke unntaket

Dette er på ingen måter en situasjon som kun er gjeldende i Norge. Det er skrevet en rekke artikler med innsikt som konkluderer med det samme, noen mer «sensasjonelle» enn andre. Det er de som hevder at Android-brukere er for fattige, mens iOS-brukere blir brukt av de rike. Dem om det.

flickr-most-popular-camera

Les også:

Hva tror du årsaken er? Like mange, eller flere solgte telefoner og nettbrett med Android sitt operativsystem på til tross – iOS ser ut til å knuse Android på alle områder, og WP er fortsatt nummer tre, men milevis unna #1 og #2 – både i antall solgte enheter og ikke minst i bruk.

Og til syvende og sist, spiller det så stor rolle?

photo credit: _Max-B via photopin cc

14 Comments

 1. Jan Sandtrø

  6. august 2014 at 19:45

  Dette er feil. I følge Netmarketshare så har Android 44.62 % andel av markedet, og iOS har 44.19 %. Denne måneden går altså Android forbi iOS i nettbruk. Du har tidligere brukt Netmarketshare som kilde, men jeg forstår hvorfor du har gått vekk fra dette… Se mer her: http://www.statista.com/chart/2527/global-share-of-ios-and-android-mobile-traffic/.

  Av andre gledelige nyheter er App Annies rapport for Q2 2014 hvor resultatet nå er at det lastes ned 60 % flere apper i Google Play enn i Apple App store. Selv om det er 80 % mer omsetning (i penger) i Apple App store (uten at App Annie regner med in-app advertising som er Google Plays kjerneområde) så ble det omsatt 230 % mer i Apple App store for ett år siden. Det blir altså mindre og mindre forskjell, og Google Play vil snart gå forbi også i omsetning.

  Uansett er det bare spørsmål om tid før Android er større enn iOS på alle områder… Da må vel også rådgiverne snart innse at det er to alternativer på markedet…

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   6. august 2014 at 21:06

   Hei Jan,

   Du viser til globale tall – jeg viser til norske :)
   Vis meg gjerne tall for det norske markedet som viser at Android er størst, for det er jeg ganske sikker på ikke finnes – enn så lenge…

   /Hans-Petter

   • Jan Sandtrø

    7. august 2014 at 08:42

    Hei, enig i at tallene i Norge er annerledes (og det er de sikkert for Kuwait og andre land med få, rike mennesker). Man velger den statistikken man ønsker. Tesla er også den mest solgte bilen i Norge, hvilket sier noe om hvor lite representativt et norsk utvalg er. Men det er det du nå har valgt å presentere.

    Som du vet er jeg kritisk til Apple-ensidigheten i artiklene her, og ser frem til den dagen da Norge kommer etter resten av verden. Alle tall peker mot at Android er en vesentlig aktør. Spennende når rådgiverne også innser det og kommer ut av eplehagen.

    • Hans-Petter Nygard-Hansen

     8. august 2014 at 07:30

     Hei igjen,

     «Man velger den statistikken man ønsker» – forstår at du er litt «ute etter å ta meg», men som du ser av det meste jeg skriver om på HansPetter.info, så handler det om det norske markedet. Det mangler ikke på internasjonale statistikker, men det er ikke mye om det norske, og det konsentrerer jeg meg om – for det er i Norge det norske markedet er :)

     Alle tall peker mot at Android er en vesentlig aktør – helt enig med deg i det. Kanskje mer riktig å si at Samsung er en vesentlig aktør, for det er jo mye som peker i retning av at mobil/nettbrett-markedet (globalt også) domineres av Apple og Samsung.

     Jeg legger jo ikke skjul på at jeg er en Apple-fan heller, for all del, og at jeg er subjektiv i mange tilfeller når jeg skriver om Apple. I dette tilfellet her kommer jeg ikke med noen råd i det hele tatt, jeg ramser kun opp innsikt og statistikk. Realiteten er – uansett hvordan du vrir og vender på det – at iOS i stor grad «dominerer» i det norske markedet. På andre plass kommer Samsung/Android, etterfulgt av en veldig liten aktør i Microsoft.

     Du kan gjerne være kritisk til Apple-ensidighetene i artiklene mine, men da må du også være kritisk til at nordmenn er ivrige Apple-brukere, og hva godt skal det være for?

     /Hans-Petter

 2. Hedda

  17. juli 2014 at 16:21

  Jeg synes alle slike undersøkelser tar utgangspunkt i iOS og Android og kun forholdet mellom disse. iOS (stort sett iPad og iPhone) har i utgangspunktet kun premiumsegment produkter og har nok en annen profil på kjøperne enn Android som spenner fra de enkleste «feature phone» erstatter til premiummodeller. I tillegg blandes nettbrett og mobiltelefoner som jeg antar vil ha ganske forskjellig bruksmønster. iPad har vel enda en dominerende rolle innen nettbrett og internettbruk er nok svært høy på et nettbrett vil jeg anta.

  Får å få et enda bedre bilde av bruk og enheter hadde det vært svært interessant med en finere inndeling av data. Men disse data er kanskje ikke tilgjengelig.
  F.eks:
  -Skilt mellom nettbrett og mobiltelefoner.
  -Skilt mellom modeller (premimum / lavpris)

 3. Geir

  16. juli 2014 at 08:56

  Du nevner ikke de ulike Android-modellene i stor grad. Jeg er helt sikker på at bildet hadde sett annerledes ut hvis du hadde isolert nettbrett fra smarties, og hvis du hadde satt toppmodellene opp mot hverandre. Billigandroidene utgjør en del av markedet, og de egner seg pga teknisk kvalitet og treg brukeropplevelse dårlig til nettbruk. Dessuten er vel de som eier i billigsegmentet ikke så teknisk interesserte som andre.
  På mettbrettene vet vi jo at iOS dominerer også salgstallene.

  • Tor Ivan Boine

   16. juli 2014 at 12:55

   nå er dette ikke en undersøkelse av hvilke modeller som brukes, men hvilke plattformer. da er det jo unødvendig å dra inn merker og modeller.

   Å bruke merke mot merke er jo helt meningsløst da ios er kun på et fåtall modeller. kan jo telle iphones på en hånd. Mens Android er på tusen hender. Se på flickr-statistikken f.eks. Om Android kun hadde fantes på en tlf, f.eks. Nexus, så ville den grafen nok vært annerledes. Dog, dette er bare synsing og avhenger muligheten for å lage et parallelt univers :)

   Uansett, en interessant artikkel. Spesielt siden android har virkelig tatt seg opp i de siste årene. bedre OS og bedre telefoner. Så er spent hvordan situasjonen er om 5 år. Google, Samsung og Apple forsvinner ikke med det første heller.

   • Hedda

    19. juli 2014 at 22:21

    «nå er dette ikke en undersøkelse av hvilke modeller som brukes, men hvilke plattformer. da er det jo unødvendig å dra inn merker og modeller.»

    Det er vel ikke det han mener heller, men det å sammenligne på likt grunnlag. F.eks sammenligne Android sine toppmodeller (Samsung Galaxy S5, HTC One, LG G3 o.s.v) mot iPhone 5S/5C. Dette er kunder som har lagt mye penger i mobilen og antageligvis bruker telefonen aktivt. De som kjøper telefon fra 500,- til kanskje 1500-2000,- er nok primært ute etter en telefon de kan ringe og sende sms med. Det er de som ville klart seg med en «feature phone» som det i dag blir færre og færre av. Så nettbruken til disse kundene er trolig mye mindre enn de mer aktive smarttelefon brukerne. Mulig jeg tar feil, men da ville en slik undersøkelse avdekket dette.

   • Jan Sandtrø

    7. august 2014 at 08:51

    Enig med Tor Ivan her. Det er ikke så interessant med toppmodeller fordi mange av de middels dyre modellene med Android er like bra eller bedre enn iPhone. Det er andre grunner enn pris man kjøper telefoner, f eks Nexus 5, som er en langt bedre modell enn f eks iPhone 5S og Samsung S5, og det til tross for at den koster under halvparten av denne modellen. Jeg ville kjøpt denne modellen og jeg bruker langt mer online enn de fleste regner jeg med. Mange blir også pålagt telefoner av arbeidsgiver. Jeg har venner som har iPhone fra arbeidsgiver, og de har ikke installert apper fra App Store (de vet ikke hvordan de gjør det, og har ikke login hos Apple). Det blir feil å styre etter pris på telefon. OS er mer interessant, og påstander som at iOS brukes mer online er egentlig tøvete statistisk sett – det er en alt for differensiert gruppe brukere til å trekke ut tall, spesielt med så tynt statistisk grunnlag som foreligger. Og hvilke slutninger skal man trekke av det? Rådene om å lage apper til iOS først (gitt av forfatteren av denne bloggen) ble gitt på et tidspunkt da antall apper nedlastet til Android holdt på å gå forbi antall nedlastet til iOS. Hadde man startet utviklingen av en Android app på det tidspunkt rådet ble gitt, i strid med rådet, ville det vært riktig å ignorere rådet på det tidspunkt appen ble ferdigstilt. Men dette beror på hva slags app man skal lage. Skal man lage en app som koster penger, kan det fremdeles lønne seg å lage til iOS. Skal man lage en app som baseres på reklame skal man lage til Android. Skal man lage en app som er gratis med tjenester og informasjon til kunder eller til flest mulig mennesker (offentlig informasjon) skal man lage til Android. Jeg savner nyansering og at man makter å ta nøytrale og balanserte vurderinger, og ikke henge seg opp i merker og operativsystem. Et godt alternativ er å lage en mobiltilpasset web-side uavhengig av OS, hvilket når ut til flest mennesker og er billigst, men det er alt for mye Apple ditt og Apple datt her.

    • Hans-Petter Nygård-Hansen

     7. august 2014 at 11:14

     Hei igjen Jan,

     Hvordan skal jeg svare på alt det her da, la meg forsøke:

     1. Det er kanskje ikke så intr med kun toppmodeller, men i samtale med flere Android-fans ble jeg i alle fall frarådet sterkt å kjøpe en middels god/dårlig Android-telefon til mine barn, fordi de var såpass dårlige til å surfe og spille med. Da ble det heller en iPhone 4S på hver av de.

     2. Du må gjerne kritisere nordmenn for at de kjøper Tesla over en lav sko, eller at arbeidsgiver pålegger de å bruke iPhone, etc, etc, men det blir rett og slett for dumt å kritisere meg over å lage en oversikt over det norske forholdet – og underbygge det med å skrive at det «sier noe om hvor lite representativt et norsk utvalg er». Jeg har laget en bloggpost og basert den på innsikt i det norske markedet, fordi jeg skriver for et norskt publikum om det norske markedet. Det som fungerer bra i India eller USA for den sakens skyld fungerer ikke nødvendigvis likt i Norge.

     3. Du trekker frem en artikkel jeg skrev for to år siden, at man bør satse på å utvikle for iOS først. Ja, det mener jeg fortsatt – til tross for at det selges flere Android-telefoner. Undersøkelser viser ikke bare at mange Android-brukere IKKE surfer eller er spesielt online med den, men også at Android-brukere kjøper færre apper med sine telefoner enn iOS-brukere/eiere. Undersøkelser – gjengitt her også – viser også at iOS-eiere handler også online mer med sine enheter.

     «Recent reports indicate that on average iPhone apps make 5 times more than their Android counterparts, despite Android’s market share being four times that of iOS.» – les hele artikkelen her: http://fueled.com/blog/why-do-iphone-users-spend-more-on-apps-than-android-users/

     4. Tilbake igjen til web-bruk og fordelingen mellom iOS og Android, så ser vi også at vestlige land i mye større grad bruker iOS enn Android til å surfe på – ta en kikk på oversikten fra http://www.marketingprofs.com/charts/2014/25740/mobile-trends-most-popular-phones-screen-sizes-and-resolutions feks, som har sett på land som United States, Australia, Japan, Germany and UK. De tre mest populære telefonene for websurfing i andre kvartal var iPhone 5 med 17%, iPhone 4 med 14% og Samsung Galaxy SIII med 4%.

     5. Et godt alternativ til apper kan være å lage responsive websider skriver du, ja for all del – men undersøkelser viser at vi bruker nesten apper i 9 av 10 tilfeller – hvilket er en økning faktisk fra 2013: http://cdixon.org/2014/04/07/the-decline-of-the-mobile-web/

     Du må gjerne være uenig, og du må gjerne mislike iPhone og Apple fokuset mitt. Jeg forholder meg til hvordan det ser ut, ikke hvordan jeg skulle ønske at det så ut :)

     /Hans-Petter

     • Hedda

      9. august 2014 at 22:10

      Kommentar til punkt 1.
      Det kommer litt an på hva du legger i begrepet «en middels god/dårlig Android-telefon». Siden du valgte iPhone 4S som i dag koster ca. 3300, så blir det helt feil å sammenligne med lavpris Android telefoner til kanskje under 1500 kr. Hvis en i dag legger 3390,- på bordet kan en få en HTC One 32GB, toppmodellen til HTC i 2013. Dette er en telefon som selv i dag er helt i toppsjiktet. Eller en LG G2 D802 32GB, LG sin toppmodell fra 2013 til 3250,-

     • Hedda

      9. august 2014 at 22:14

      iPhone 4S har forøvrig bare 8GB flash (i forhold til 32GB på Android eksemplene jeg kom med) som jeg vil si er svært lite etter dagens standard, tatt i betraktning av at iPhone ikke tilbyr oppgradering av flash minne.

    • Hans-Petter Nygard-Hansen

     7. august 2014 at 11:34

     Forøvrig tror jeg ikke du har rett i at det er så mange arbeidsgivere som bestemmer hvilken smarttelefon de ansatte skal bruke, BYOD-undersøkelser viser stort sett det motsatte – at arbeidstageren selv bestemmer. Du kan jo svare og dele den uformelle og ikke-representative pollen her:

     Hvem bestemmer hvilken smarttelefon du bruker? http://hanspetter.info/#pd_a_8231788

     Ha en god dag videre / Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blogglistenhits