fbpx

Slik kan de ansatte styrke merkevaren din

Selskapene med de mest fornøyde ansatte har med stor sannsynlighet også de mest fornøyde kundene.

Spør deg selv hva din viktigste og ofte dyreste eiendel er i virksomheten din? Hva er største driftskostnaden?

Sjeldent er det husleien, interiøret, leasingavtalene på datamaskiner og annet utstyr. Den største kostnaden er knyttet til dine ansatte. Lønn, arbeidsgiveravgift, forsikringer, pensjon, feriepenger, med mer. Det er kanskje ikke riktig å se på de ansatte som en eiendel, men i mangelen på et bedre ord så håper jeg du kan tilgi meg for det.

Fornøyde medarbeidere er produktive medarbeidere

Spør deg hva du kan gjøre for at dine ansatte kan trives best på jobben. Medarbeidere som trives godt, forlater i mindre grad arbeidsplassen sin. Trivsel alene er selvsagt ikke nok. Yvonne Fosser som er personaldirektør i HP Norge skrev til meg på Facebook at dagens ledere må fokusere mer på å skape et godt innovasjonsklima som er basert på medbestemmelse, tydelige tilbakemeldinger og gode utviklingsmuligheter. Et arbeidsmiljø basert på tilhørighet og tillit.

[Tweet «Medbestemmelse, tilbakemeldinger og utviklingsmuligheter motiverer ansatte. #ledelse»]

Lidenskap blir i så måte et viktig nøkkelord. Det er vanskelig å ikke trives hvis du elsker det du driver med. Økonomisk sett er det også langt bedre. Ansatte som elsker det de gjør er mindre syke og mer produktive. Det lønner seg å ha medarbeidere som liker seg på jobben. Effekten av fornøyde medarbeidere (hvor mange måler for eksempel medarbeidertilfredshet i dag) er at de også raskt blir gode ambassadører for varemerket ditt, og dermed en del av merkevaren. I bunn for god trivsel på jobben ligger en god kommunikasjonskultur. Ikke teknologi eller markedsføring, men en solid kultur som inkluderer. En god kultur fundamentert på tilhørighet og tillit.

I dag er det fortsatt mange virksomheter som er organisert og strukturert ovenifra og ned. Avgjørelser blir oretatt på øverste nivå, og oppgavene formidles og fordeles «nedover» i organsasjonen. Belønningen for lang og tro tjeneste var en gullklokke. I dag er det arbeidsgiveren som blir belønnet ved at den fornøyde medarbeideren faktisk velger å jobbe der. Med gullklokkens-tid som historie, bør også informasjonstruktur erstattes av kommunikasjonskultur. Da vil de ansatte trives bedre, og de vil «markedsføre» arbeidsplassen sin positivt fordi de i større grad vil identifisere seg med den jobben de utfører.

I disse «sosiale medie-tider» vil medarbeidertilfredshet kunne spille en avgjørende rolle for hvordan selskapet lykkes med sin egen tilstedeværelse i sosiale medier. I følge en undersøkelse fra Convince & Convert kunne Jay Baer som er administrerende direktør avsløre at 40 av de mest populære selskapene å jobbe for var også de som hadde størst suksess i sosiale medier.

[Tweet «De mest populære selskapene å jobbe for er de som har størst suksess i #sosialemedier»]

Suksess i sosiale medier er ikke det samme som antall likes på Facebook-siden.

Om du jobber i en bedrift med 50 ansatte, men begrenser deltagelsen i sosiale medier til selskapets egen Facebook-side eller Twitter-profil går du potensielt glipp av mye positiv eksponering som kan gavne virksomheten organisatorisk og omdømmemessig, og dermed også økonomisk. Sannsynligheten er stor for at bortimot 100 prosent av de ansatte allerede har tatt i bruk ett eller flere sosiale nettverk så hvorfor ikke bruke dette i virksomhetens favør? Hvorfor ikke tilrettelegge for at det er helt greit at de ansatte viser gjennom sosiale medier at de er stolte av sin arbeidsplass. At det faktisk blir en del av den eksterne kommunikasjonen. Det er langt mer troverdig sammenlignet med tradisjonelle pressemeldinger som sjeldent skryter av de ansatte, men av virksomhetens resultater.

De ansatte er den største differensiator

Med selskaper som blir mer og mer like hverandre – tilsvarende produkter, tjenester som ikke skiller seg spesielt ut konkurrentene i mellom og priser som er helt like. Likhet har blitt en realitet fordi alt har blitt tilgjengelig og transparent. Forskjellen er det ofte de ansatte som representerer. De blir virksomhetens konkurransefortrinn eller differensiator. Med over 3 millioner nordmenn som deltar i ett eller flere sosiale nettverk er det derfor også et konkurransefortrinn når ansatte er dyktige til å bruke sosiale medier som en del av arbeidsoppgavene. Norge er i dag dårligst i Norden når det kommer til å bruke sosiale medier i jobbforstand. Det i seg selv er et potensielt konkurransefortrinn.

I USA – hvor konkurranseinnstinktet er en del av deres DNA (i Norge er det viktigst å delta, ikke å vinne) har kunnskap om bruk av sosiale medier blitt et kompetansekrav hos mange arbeidsgivere. Hos Dell har nesten 60 prosent av de ansatte gjennomført et sertifiseringsprogram på bruk av sosiale medier. Som en konsekvens av sertifiseringsprogrammet deler de ansatte seks ganger så mye informasjon om arbeidsplassen sin i sosiale medier enn hva Dell gjør. Nå er ikke det her helt nytt, for allerede i 2011 ble Dell omtalt som verdens mest sosiale selskap.

Les også: How Dell’s Social Media Strategy Applies to your Business

Sosiale medier handler først og fremst om relasjoner – personlige som kommersielle. Det er større sannsynlighet for at ditt publikum vil foretrekke å snakke med en av dine ansatte enn med din logo (les: Facebook-side eller Twitter-profil). Tillit er en menneskelig faktor, derfor stoler vi mer på de vi kjenner enn på reklamebudskap som kommer fra selskapet selv.

Ansatte som bygger og styrker merkevaren

De ansatte har langt flere personlige forbindelser i sosiale medier enn hva et selskap har. Ikke tenk på antall følgere på Twitter eller fans på Facebook, men forbindelser. Ta en kikk på hvilken som helst Facebook-side til en bedrift. En Facebook-side som i dag har 10,000 fans eller likes. En rask kikk på 10 slike sider viser at de har i snitt ca 1 prosent som er engasjert i innholdet. Det er disse som er fans, ikke de øvrige 99 prosentene som kanskje har deltatt i en «Lik & Del»-konkurranse for å få en iPad. 

Hvor mange ansatte har disse 10 selskapene? Hvor mange forbindelser har de til sammen på Facebook – eller i andre sosiale nettverk for den sakens skyld? Misforstå meg rett – de ansatte skal ikke dele alt disse selskapene legger ut på Facebook-sidene sine, det er ikke meningen, eller målet. Poenget mitt er at disse ansatte kan representere, byggge og styrke merkevaren i sosiale medier, som kan dele positive historier om selskapet de jobber for – selskapet de er en del av. De ansatte kan være ambassadører som kan være avgjørende for selskapets evne til å beholde de beste, attrahere de beste og styrke merkevarens identitet. Det er summen av alle forbindelser et selskap skaper i sosiale medier som er nøkkelen – ikke bare Facebook-siden eller Twitter-profilen til selskapene alene.

Hvor mange virksomheter har utnyttet dette potensialet i dag?

Sosiale medier har kommet for å bli. De ansatte er allerede på sosiale medier, så hvorfor ikke oppmuntre de til å bruke det til noe «fornuftig» også. Noe som styrker merkevaren og dermed egen arbeidsplass. Med et åpent og transparent marked har også konkurransen blitt åpen og transparent.

Selskaper som har de mest fornøyde ansatte vil høyst sannsynlig også ha de mest fornøyde kundene. Er du ikke enig?

photo credit: danorbit. via photopin cc