fbpx

#heltTexas om #SXSW @ Håndtverkeren

SXSW er helt Texas og Gambit H+K inviterte 300 gjester for å oppsummere verdens største digitalkonferanse til frokostseminar. Og #heltTexas ble det, eller?

Fredag morgen, 21. mars, var jeg så heldig å få lov til å være med på Gambit Hill+Knowltons frokostseminar som i all sin helhet handlet om #SXSW og deres oppsummering av det som er verdens største digitalkonferanse, -messe eller festival i Austin,Texas. Jeg var der selv i fjor, mens i år skulle uken oppsummeres på under 2 timer….
Nærmere 300 deltagere var tilstede, og jeg må først få lov til berømme GambitHK for at de i det hele tatt slapp meg inn – en tidligere Gambit-medarbeider, men altså nå ansatt i en av deres konkurrenter, Geelmuyden Kiese. Stor takk for deres #Raushet, for jeg hadde selvsagt forstått det om de hadde valgt å holde meg «utenfor».

Same, same, but different, eller?

ckamhaug-helt-texasMye av de samme trendene i år som i fjor – som året før, og året før det også. Endringer tar tid med andre ord, spesielt hvis motstanden mot endring er stor, og den er det spesielt når endringene ikke kan dokumenteres. Ingen som nevnte #ROI med ett eneste ord….

Christian Kamhaug startet det hele med Google Glass brillene som han hadde fått låne av Thomas Moen. Brillene har forøvrig Thomas akkurat solgt for hele 12,000 kroner. #heltTexas det også kan du si. Kort oppsummert handler årets trender om:
  • Kroppsnær teknologi som alltid er med oss, på oss og som via sensorer som logger alt hva vi gjør. «Må ha» dingsen har ikke kommet ennå, så spørsmålet er muligens hvor kommer den fra; Google, Apple – eller Microsoft? Naaah… Stalltipset mitt er at den kommer fra et helt ukjent selskap, gjerne finansiert av Kickstarter som allerede har finansiert og satt nye selskaper og teknologier ut i livet basert på mindre «støttebeløp» fra «sånne som meg og deg». 6 millioner mennesker faktisk, helt utrolig. (beklager avsporingen)
  • BigData. Hvordan virksomheter kan bruke innsamlede data for å gjøre virksomheten mer lønnsom, hvordan forbrukere kan få det «de vil ha» eller hvordan big data kan gjøre verden til et bedre sted. Samfunnsrollet altså, genuint eller som et skalkesjul for bedre omdømme – og dermed mer omsetning? Christian ba de som var lei av å høre om BigData til å rekke opp hånden, og det var det mange som gjorde…..
  • Personvern. Edward Snowden holdt foredrag under SXSW – via videolink, det samme gjorde Julian Assange. Det er et økende fokus og bevissthet rundt personvern, ikke bare under SXSW. Hva vi gir fra oss og hva det vi gir fra oss har av verdi – for oss selv og andre. Burde vi eie det selv og hva er vi villige til å gi fra oss av personvern for egen eller fellesskapets beste.
  • Ineffektivitet. Hvor mye koster det å eie noe du nesten aldri bruker, biler, sykler, bud, rom, med mer. Delingsøkonomien er på vei og sterkt voksende på mange områder. Økende trend hvor man slutter å selge enkelte varer, men leier ved behov.
  • Brands med personlighet. «Brands don’t talk, people do» – mulig at denne «påstanden» står ovenfor endringer, at de faktisk vil begynne å «snakke» med deg, gratulere deg med dagen, spandere en lunsj eller kaffe på deg og respondere med en mer menneskelig tone. Fin-fin balansegang og vanskelig for mange varkemerker da det vil kreve god kreative budskap som ikke oppleves «teite», men verdiøkende. 

Historiefortelling og hvorfor vi forteller, deler og engasjerer oss.

Lillian Vatnøy fortsatte etter Kamhaug med å dra oss igjennom viktigheten av å kunne fortelle gode historier. Historien vi deler er også en historie om oss, vi heier fordi vi vil bli en del av historien som fortelles og deles. For kunnskapsorienterte historiefortelling er det givende i forhold til at vi kan bli smartere fordi det vi leser er verdiøkende, også blir vi en del av noe som er større enn oss selv ved at vi deler og engasjerer oss i innholdet og historien – vi blir med andre ord en del av historien.

En av de mest populære digitale historiene som vi har engasjert oss i i det siste har vært «gutten som fryser». 

Vi liker, kommenterer og deler, men det er mer usikkert på det endrer så mye. «Digital-sympati» er en enkel måte å gjøre noe med egen samvittighet, men uten handling blir det kun rørende, samlende, identifiserende, men det endrer ingenting. Hvor mange var det for eksempel som husket hvem avsenderen var, og hva formålet var med kampanjen? Hva gjorde du rent konkret ETTER at du så filmen. Ga du penger til Syria eller holdt det med en «Like»?
Det er mange måter å fortelle en god historie på, noe denne Pepsi-reklamen her er et ekstremt godt eksempel på:

Norges beste og mest engasjerte foredragsholder

Christian Brosstad fra Sparebank 1 holdt (som alltid) et fyrverkeri av et innlegg og kommer med følgende glimrende råd i forhold til SXSW og hvilke foredrag du bør velge …. «Gå på foredrag som handler om ting du hater å eventuelt måtte gjøre….». Altså endringer. I løpet av kort tid skjer det så mye at det er umulig å få med seg alt. Christian kom også inn på historiefortelling, men at kreativiteten tar overhånd hvilket går utover det man FAKTISK prøver å få frem. Det sier litt om Christians evne til å «trollbinde» sitt publikum sitt når han på fantastisk vis først forteller at alle i salen produserer «ræva innhold» som så alle gir han full applaus for… Vent litt – de klapper når Christian sier at det de gjør er «useless». DET er historiefortelling det!
[Tweet «Publikum klapper når @chrisbros forteller at det de holder på med er ræva! #heltTexas»]
Det finnes ikke mange i Norge som får frem budskapene sine bedre verbalt enn Christian Brosstad, derfor tok jeg også opp et lite videoklipp fra hans bidrag. Fantastisk og #heltTexas! 

Ikke tenk på hva som er HOT, men hva som er viktig for merkevaren din… La ikke kreativiteten ta overhånd!
Christian har (som alltid) mange gode poeng og han kom i tillegg tilen viktig observasjon og innrømmelse: 6,500 ansatte i Sparebank1, men de deler nesten ingenting av det de kan. Folk kniper på den kunnskapen de har i stedet for å dele. Det er fortsatt mange som tenker «Kunnskap er makt», mens deling av kunnskap er den nye maktfaktoren! At Christian inspirerer er tweeten under et godt bevis på:
bytte-bank-chrisbros

When all is said and done

Oppsummeringen blir egentlig ganske enkel den – verden er ikke i endring, den har allerede endret seg – det er bare veldig mange som ikke helt har fått det med seg. Endringene venter ikke lenger på at toppledere og selskaper skal bestemme seg, endringene skjer «ute» hos deg og meg. Når selskapene da «endelig» endrer seg er det kanskje for sent, noe flere selskaper og bransjer har fått merke på kroppen de siste 10 til 12 årene. Men fortsatt er motstanden  mot endringer fra et virksomhetsståsted fortsatt stor, uansett hvor gira man er på å høre om trender og muligheter. Da blir det som Aleksander Rustad oppsummerte sitt bidrag med: 
[Tweet «»Når alt er tilgjengelig er det opplevelsen som differensierer» @Al3x4nd3rR under #heltTexas»]
Med 300 i salen er jeg spent på HVA publikum vil gjøre annerledes i dag, i morgen, neste uke, neste måned eller neste år …. eller kommer vi til å høre om de samme trendene neste år? «trommevirvel»….

Les også: SXSW – når den største rusen har lagt seg.