Nordmenn på bunn i bruk av sosiale medier på jobben

sosiale-medier-dk-no-se
Share on Facebook31Tweet about this on Twitter44Share on LinkedIn22Share on Google+12Pin on Pinterest0Email this to someone

Norge blir kraftig slått av Danmark og Sverige i en fersk undersøkelse fra Microsoft om produktivitet og bruk av sosiale medier på arbeidsplassen.

Man kan si mye om sosiale medier. Katter, middager og ferieturer bidrar nok ikke «nevneverdig» til å få gjort unna arbeidsoppgavene, men hva hvis bruken av sosiale medier blir en integrert del av arbeidsdagen? Vil daglig bruk av Facebook, LinkedIn, Twitter eller Google+ gjøre deg mer eller mindre produktiv?

Facebook er like normalt som epost

At epost skal dø er lite sannsynlig, selv om eposten har blitt spådd en sikker død i lang tid nå. Sosiale medier og Facebook har også fått sin dose av dødsdommer, sistnevnte for bare kort tid siden – og høyst sannsynlig i relasjon til selskapets 10 års jubileum.

I begge tilfeller er nok deres død sterkt overdrevet. Derimot er det fortsatt mange som spør seg om bruk av Facebook og sosiale medier har noe for seg på jobben eller ikke, og til det så bruker jeg å svare veldig kort og kontant «Shit in, shit out». Bruker du mesteparten av de 7 timene nordmenn er på Facebook hver uke til å legge ut private bilder og diskutere «schwada» så har det lite å si for jobben. Sånn er det med alle verktøy vi omgir oss med. Brukes det ikke fornuftig så får du ikke noe fornuftig tilbake – #FerdigSnakket.

Kraftig produktivitetsøkning fra sosiale medier

I følge en ny studie fra Microsoft opplevde derimot 46 prosent av de nesten 10,000 personene som deltok at de opplevde en kraftig eller tildels kraftig økning i deres produktivitet og nesten 40 prosent uttalte at de kunne utført jobben deres enda bedre om ledelsen var «mer oppegående» i forhold til bruk av sosiale verktøy på arbeidsplassen. Undersøkelsen inneholder svar fra 32 land, inkludert Norge og våre danske og svenske venner og hele undersøkelsen kan du laste ned her.

Les også: Svenskene banker norske selskaper på Twitter / E24

Jeg har tidligere skrevet at dagens ledere er i utakt med både egne ansatte og kunder, så det er kanskje på sin plass å koste støv av disse igjen, for Norge kommer dårligst ut i Skandinavia i ALLE kategorier med unntak av 1 – Under «ingen» av kategoriene kommer Norge best ut, ironisk nok, som du kan se av skissen under. Danmark utnytter sosiale medier best i 7 av kategoriene, mens Sverige kommer best ut i 5.

Mer-produktiv-med-sosiale-medierI følge undersøkelsen så opplever altså 46 prosent av respondentene økt produktivitet ved bruk av sosiale medier i jobben i snitt. I Kina er det 84 prosent som opplever økt produktivitet, mens i Nederland er det kun 24 prosent. Her kommer Sverige og Danmark før Norge, med henholdsvis 44, 41 og 37 prosent.

At Norge kommer dårligere ut enn Sverige er ikke noe nytt. I oktober publiserte Komfo en undersøkelse som konkluderte med at norske selskaper var langt mindre aktive og nådde langt færre kunder via sosiale medier sammenlignet med våre Skandinaviske naboer.

Sosiale medier løser ingenting

Sosiale medier eller Facebook alene løser ingenting. Sosiale medier er ikke målet, men kan bidra til å nå virksomhetsmålene. Et fornuftig sted å starte med å eksperimentere med sosiale medier kan være relatert til virksomhetens egen internkommunikasjon. Alle trives i et godt arbeidsmiljø og en intern Facebook-gruppe kan for eksempel brukes til å forsterke kulturen og samhandlingen mellom ansatte og ledelse. Fornøyde ansatte slutter i mindre grad en misfornøyde og undersøkelser viser at så mange som halvparten av de som slutter i jobben sin slutter først og fremst på grunn av dårlig kommunikasjon. I Geelmuyden.Kiese tror vi ikke på kommunikasjonens skyld, men på de endringene kommunikasjon kan medføre. I dette tilfellet har kommunikasjon via sosiale medier bidratt for økt produktivitet på mange nivåer skal vi tro undersøkelsen fra Microsoft.

Hva med deg – mer eller mindre produktiv ved å bruke sosiale medier på jobben?

photo credit: joeriksson via photopin cc

Share on Facebook31Tweet about this on Twitter44Share on LinkedIn22Share on Google+12Pin on Pinterest0Email this to someone

3 Comments

 1. Tormod Sperstad

  13. mars 2014 at 12:52

  Hvordan ser tallene ut om et års tid, mon tro? Nå vet jeg ikke hvor mange respondenter du har i pollen så langt, men jeg legger merke til at et klart flertall av de spurte faktisk mener de blir mer produktive av å bruke sosiale medier på jobben.
  Men så kan vel det også være et resultat av hvilken lesergruppe bloggen din har.

 2. Geir

  25. februar 2014 at 21:08

  Interessante betraktninger – og for min del er tanken på en arbeidsdag uten sosiale medier utenkelig. Ja, det gjelder å dempe støyen fra det private, men alle dørene som åpnes gir så mange muligheter og snarveier at gevinsten langt overgår ulempen.

  Dette gjelder også for oss som ikke jobber med kunder, men med mennesker (hvis det er noen forskjell). Jeg tror ikke utfordringen ligger i å blande privat med jobb på jobben – heller det motsatte, at jobben er tilgjengelig 24/7.

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   25. februar 2014 at 21:26

   Hei Geir.

   Verktøyene / kanalene blir så gode som vi gjør dem til og sosiale medier handler som du skriver om mennesker – som sikkert kan være kunder også :)

   «people talk, brands don’t»

   Ha en fortsatt god kveld / Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>