Android selger flest – Apple tjener mest

Android-Apple
Share on Facebook10Tweet about this on Twitter7Share on LinkedIn1Share on Google+4Pin on Pinterest0Email this to someone

Fire av fem solgte smarttelefoner er basert på Android, men Apple står for nesten 60 prosent av fortjenesten i markedet.

I Norge har Apple lenge vært overlegen de andre smarttelefon-aktørene hva gjelder solgte enheter, og måned etter måned har vi lest at Apple sine iPhone-telefoner har toppet salgslistene til NetCom og Telenor. Samtidig har vi lest at markedsandelen til Android vokser kraftig og i følge den siste rapporten fra IDC representerte Android over 80 prosent av de solgte smarttelefonene globalt. Apple sine iOS-telefoner står igjen med fattige 12,9 prosent….

Mister Apple og Tim Cook sin nattesøvn over en så liten markedsandel?

Hva er viktigst? Størst markedsandel eller en god forretningsstrategi som genererer fortjeneste?

Til tross for kun 12,9 prosent markedsandel kan Apple skilte med hele 56 prosent andel av fortjenesten som genereres i smarttelefon-markedet. Mens for eksempel Nokias andel av fortjenesten har falt fra 67 prosent i 2007 (samme året Apple lanserte iPhone) til -1 prosent i 2013, har Apple sin andel økt fra 4 til 56 prosent.

Faktum er at foruten Apple er det kun EN ENESTE mobiltelefonprodusent som tjener penger og det er Samsung. Tilbake til salgsoversikten fra NetCom og Telenor så er det også Apple og Samsung som dominerer Topp 10 listen – i begge tilfeller er 8 av de 10 mest populære telefoner fra disse to, mens de 2 andre kommer fra Sony (som rent økonomisk går break-even).

Apple er ikke alene om å tjene penger, men det er ikke langt unna. Ikke overraskende er det kun en aktør til som går i pluss, og det er (selvsagt) Samsung. Mens Apple har 56 prosent andel av fortjenesten, ligger Samsung like etter med 53 prosent = 109 prosent andel kombinert. Årsaken til at andelen er over 100 prosent er at alle andre enten taper penger eller går akkurat break-even.

Den største årsaken til at Android har så stor markedsandel er at nesten 70 prosent av telefonene som blir solgt med Android sitt operativsystem er «junk phones» som IDC omtalte de som. Samsung representerer i stor grad den siste andelen av Android-markedet med sin markedsandel på 40 prosent.

Det er også interessant å registrere at til tross for at Google nå genererer hele 75 prosent av alle apps som smarttelefon-eiere laster ned, så står Apple sin App Store for over 50 prosent av omsetningen. Skal du tjene penger på appen din kan det dermed fortsatt være riktig å utvikle apps til iOS-først hvilket de aller fleste utviklere fortsatt gjør.

Apple dominerer også Internettrafikken

I følge StatCounter som jeg har flittig referert til for å se på markedsandeler og bruk så bekrefter de også Apple sin dominerende posisjon hva gjelder Internettrafikken som disse mobile enhetene representerer.

StatCounter-mobile_os-ww-monthly-201308-201311

Globalt er Android dominerende med over 40 prosent av Internettrafikken, etterfulgt av Apple iOS med omtrent 24 prosent.

StatCounter-mobile_os-US-monthly-201308-201311

I USA er det derimot Apple iOS som er størst med over 50% andel, etterfulgt av Android med omtrent 40%.

StatCounter-mobile_os-NO-monthly-201308-201311

I Norge er Apple iOS-dominansen enda tydeligere.

Felles for alle markeder er at det egentlig handler om to operativsystemer; Android og iOS, men som tidligere nevnt handler det egentlig bare om to smarttelefonprodusenter; Apple og Samsung. De dominerer ikke bare salgsstatistikker og fortjenesteandeler, men er også de to mest dominerende aktørene hva gjelder Internettbruk her i Norge:

StatCounter-mobile_vendor-NO-monthly-201308-201311-bar

Hadde jeg vært sjef i Apple og det stod mellom markedsandeler og fortjeneste så vet jeg hva jeg ville valgt……

photo credit: Saad Irfan via photopin cc

Share on Facebook10Tweet about this on Twitter7Share on LinkedIn1Share on Google+4Pin on Pinterest0Email this to someone

4 Comments

 1. Dan

  2. desember 2013 at 23:26

  Google lager først og fremst et OS (som er gratis) og Apple selger først og fremst telefoner og annen hardware. Blir underlig å sammenligne de synes jeg, når de tjener penger i to vidt forskjellige markeder.

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   3. desember 2013 at 06:31

   Nå sammenlignes først og fremst ikke Google mot Apple, men Apple sine iPhones, mot de andre hardware produsentene som lager mobiltelefoner basert på Android sitt operativsystem.

   Jeg synes det er helt «fair» å sammenligne disse. Etter hva jeg vet tar heller ikke Apple seg betalt for iOS – har oppgradert nå siden første generasjons iPhone uten å måtte kjøpe meg denne oppgraderingen.

   Hvis resonementet ditt skulle stå så kan vi feks ikke sammenligne Apple og Microsoft på OS-siden på desktop siden Apple gir bort sitt OS (Mavericks), mens du må betale for Windows…

   /Hans-Petter

   • Dan

    3. desember 2013 at 17:05

    Vel du innleder da tydelig artikkelen med å sammenlikne androids markedsandel med iphones markedsandel, og det kan forstås som om android (Google) ikke har noen god og lønnsom forretningsstrategi. Hvis du mente å sikte mot andre smarttelefonprodusenter så er jeg selvsagt enig med deg :)

    • Hans-Petter Nygard-Hansen

     3. desember 2013 at 17:07

     Hei igjen,

     Jeg får da håpe du leste mer enn bare overskriften – det er jo blant annet en stor oversikt over nettopp inntektsgrunnlaget til de forskjellige aktørene – både Apple som har iOS, alle aktører med Android, Nokia med Symbian og BlackBerry..
     To tjener penger – Samsung og Apple, resten taper…

     Jeg trodde dette var klokkerent, men beklager hvis det ikke var det :)

     /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>