Når begraver Nokia Windows Phone?

nokia-windows-phone-620

Det er vel bare et spørsmål om tid før Nokia går for Android – for å redde seg selv!

Det er litt ironisk å tenke på at Microsoft faktisk reddet Apple fra å gå konkurs i 1997. 10 år senere – når Apple lanserte iPhone – hadde Microsoft ved Steve Balmer derimot liten tro på at Apple ville lykkes med sin touch-telefon. Samme året ansatte Nokia Microsoft sin tidligere toppsjef for Business-divisjonen, Steven Elop som nå administrerende direktør. Ett år senere, og egentlig alt for sent, valgte Nokia å legge Symbian og MeeGo død, for å satse 100 prosent på Microsoft Windows Phone. Året etter Elops inntreden og strategiendring mot Windows Phone holdt Microsoft sin egen iPhone-begravelse. Nå skulle Windows Phone erobre det globale mobilmarkedet en gang for alle, og som en konsekvens redde Nokia fra den sikre konkurs og død.

Vil Nokia eller Microsoft begrave Windows Phone?

Microsoft Windows Phone 7 ble aldri en suksess, og våren 2012 var det nok mange fra både Nokia og Microsoft sin side som krysset det de hadde av fingre for at Windows Phone 8 skulle bli godt nok tatt i mot av markedet for å kunne bli en potensiell utfordrer mot Apple, men ikke minst mot Google Android som vokste raskere enn Apple og markedet forøvrig.

Les også: Folk vil ikke ha fliser i fleisen

Så langt har også denne suksessen ventet på seg, og i mellomtiden har Android fortsatt å ta markedsandeler. I dag dominerer Android markedet med 70 prosent markedsandel, etterfulgt av iOS med omtrent 20. Microsoft har vokst – for all del – og i følge ZDNet kommer først og fremst veksten fra Europa, hvor de i enkelte land har tett oppimot 10 prosent markedsandel.

I Norge er det mye som tyder på at markedsandelen til både Nokia og Microsoft er betydelig mindre. I følge salgstallene for juni fra Netcom er det ingen Nokia eller Windows telefoner å finne på Topp10-listen deres, og i følge Statcounter – som overvåker nettrafikken blant annet fra de forskjellige mobile operativsystemene – oppnådde Microsoft Windows Phone kun 1,8 prosent andel i juni. Til sammenligning hadde Apple iOS en markedsandel på 55 prosent og Google Android 42.

StatCounter-mobile_os-NO-monthly-201206-201306-1

Jeg vil anta at selv om veksten er positiv er den ikke god nok for Microsoft. Den er definitivt ikke god nok for Nokia, som under Stephen Elops tid som toppsjef ikke har klart å bremse opp den negative markedsandelutviklingen til det tidligere finske flaggshipet. Det som tidligere så ut til å være en redningsaksjon fra Microsoft sin side, er i ferd med å potensielt utvikle seg til å bli en sikker død for Nokia. Det er et økende press på at Nokia må bytte ut Windows Phone med Android, og om det skulle skje – hva vil da skje med Microsoft Windows Phone?

I wonder how much wisdom does it take for Nokia shareholders to realize the fact that they don’t have to bleed to death with Microsoft.

I følge adduplex står Nokia for omtrent 3 av 4 solgte Windows Phone-telefoner, så skulle Nokia velge å kaste inn Microsoft-håndklet er det muligens bare et tidsspørsmål før Microsoft selv må begrave Windows Phone.

Les også: How Microsoft’s Lack of Innovation is Killing Nokia

Hva tror du, kommer Nokia til å droppe Windows Phone for å redde seg selv, eller gå ned sammen med Microsoft?

photo credit: Wired Photostream via photopin cc

22 Comments

 1. Serpentbane

  9. april 2014 at 10:33

  Hei.
  Dumpet innom denne bloggen igjen nå, og det er kanskje kjekt med en liten oppsummering nå som vi nærmer oss et år. Tross alt er en fremtidsspådom, tenker da på «Det er vel bare et spørsmål om tid før Nokia går for Android – for å redde seg selv» som ble skrevet i overskriften.

  Nå er det ikke rett frem å finne tall for Norge, men år til år har WP som det stadig raskest voksende OS’et passert 10% av markedsandelen i Europa, samtidig som iOS har dumpet ned 5% til 19% eller så. Dette i et marked som bare har hatt 3% vekst.

  Jeg tror Nokia satset riktig med WP, fremfor å komme inn som en underdog på Android. Det er tross alt ikke alle som gjør det like bra som Samsung, og HTC har balansert på stram line en god stund allerede. Det er ikke gitt at Nokia ville klart seg bedre, selv om merkenavnet er solid.

  Denne veksten er til tross for en utviklingsprosess på WP8 som helt klart kunne gått raskere, og en store som sammenlignet med android og iOS har sine mangler. Det er ikke det at alternativene ikke finnes, men folk har en tendens til å søke etter appnavn de allerede kjenner.

  Jeg tror jeg var en av de første i landet som bestilte en WP, og har ingen planer om å skifte med det første. 8.1 vil gi kjærkommen funksjonalitet, samt at API’er i større grad blir felles med RT, og MS Store får stadig flere av appene alle skal ha.

  • Hans-Petter Nygard-Hansen

   9. april 2014 at 10:51

   Heisan.

   Nå har ikke jeg de siste tallene for hvordan markedsandelene ser ut, men bruker du StatCounter for å ta en liten puls på hvilke enheter som brukes mest på Internett – og nå er det jo det vi bruker våre «telefoner» mest til så har Windows Phone rett over 2% markedsandel WW og rett under 2% i USA. I statene er det fortsatt iOS som er størst (noe denne saken her også bekrefter http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2014/03/new-stats-show-that-apples-ios-rocks-over-android-in-north-america-web-traffic-big-time.html) med over 50% markedsandel.

   I rikmannslandet Norge er det også iOS som er størst, med rett over 52%, etterfulgt av Android med omtrent 45% = 97% markedsandel. Også her til lands ligger WP rett under 2%.

   Si hva du vil om Windows Phone, men en suksess er det enn så lenge ikke, og det er ikke rart om WP vokser raskest – målt i prosent – når utgangspunktet de vokser fra er bortimot zero.

   I praksis er det egentlig kun to aktører som det handler om i dag – Apple og Samsung, ikke så mye iOS vs Android lenger. De er også de eneste som tjener penger, mens «resten» taper. Samsung vokser raskest, spesielt innenfor lavkost-produktene, mens feks Apple valgte å avslutte sin lavpris-modell.

   I følge den artikkelen her – http://www.macrumors.com/2014/02/12/ios-enterprise-good-technology/- så dominerer Apple med sine iPhones i Enterprise markedet med omtrent 75% markedsandel, og det er også her Apple ønsker å være. Det er en grunn til at de kan ha lav markedsandel når vi ser på volum av antall solgte enheter, samtidig som de omtrent har 60% markedsandel når det kommer til fortjeneste. For meg høres det ut som en god forretningsplan … samtidig som det er et farlig sted å være hvis markedet plutselig snur ryggen til deg… Enn så lenge ser det ikke slik ut.

   Nå har forøvrig også Nokia lansert telefoner med Android :)
   http://timesofindia.indiatimes.com/tech/mobiles/Nokia-X-Android-smartphone-launched-at-Rs-8599/articleshow/31778484.cms

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 2. Kjetil Kleppe

  1. august 2013 at 09:42

  Det var et svært ensidig innlegg fra Hans Petter. Min mening er at om Nokia gikk for Android ville det vært spikeren i kista. Vi ser en utvikling som går i retning der Android er synonymt med Samsung og selv etablerte selskaper som HTC sliter. Hvorfor skulle Nokia lykkes med Android?

  Selv om det går sakte har nå Nokia blitt synonymt med Windows Phone og fått den posisjonen de ønsket. Nokia har slanket konsernet betraktelig og 4. kvartal i fjor viste et ørlite overskudd, selv om 1. kvartal viste underskudd igjen. Men økonomien er ikke så kritisk som mange vil ha det til da de enda har kaptialreserver til full drift i en god periode til.

  Dessuten øker de salget av Lumia modeller for hver kvartal og vil nok med stor sansynlighet selge godt over 30 mill telefoner med Windows Phone i år. Og med den innovasjonen de viser på kommende modell Lumia 1020 er jeg sikker på at de vil forsette økningen. Dessuten kommer Microsoft med store oppgraderinger i høst på plattformen og sammen med Windows Phone 8.1 som kommer på nyåret sammen med at markedsplassen nå har over 165 000 apper og de aller fleste store som mangler er varslet skal komme i høst tror jeg forskjellen minker.

  Jeg har selv arbeidet med alle tre plattformer som IOS, Android og når har jeg en Lumia 920 med Windows Phone og kan berømme Microsoft for å tenke nytt og ikke kopiere de andre. Operativsystemet er etter min mening det aller beste på markedet i dag men svært få har testet dette. Microsoft har en lang vei å gå for å fortelle produkfordelene her også som de har på tabletèr med Windows 8.

  Selv har jeg bestillt nye Lumia 1020 og håper inderlig at Nokia klarer seg godt fremover. De er et friskt pust i den Android dominerte verden som er ganske kjedelig.

  • Hans-Petter

   1. august 2013 at 12:27

   Hei Kjetil,

   Jeg har forsøkt å være litt objektiv her, og gjengitt egentlig kun hva veldig mange andre mener, i tillegg til ren fakta: Nokia sliter, men i motsetning til at det var tilsynelatende Microsoft som tidligere reddet Nokia, ser det ut til at det nå er Nokia som må redde Microsoft sitt mobileventyr.

   Det skriver også Computerworld 12. juli – http://www.idg.no/computerworld/article274665.ece – at rollene nå har byttet.

   «Da Nokia i fjor kunngjorde at selskapet ville satse på Windows Phone som operativsystem i sine nye smartmobiler, mente mange at dette i praksis betydde at det var Microsoft som skulle berge den fallerte mobilgiganten. Nå synes det som om rollene er snudd og at det er en Nokia-suksess som må til for å redde Microsofts Windows Phone 8 fra å floppe fullstendig.»

   Jeg kan IKKE tenke meg at hverken Nokia eller Microsoft tenker som deg her, som du selv skriver
   «Selv om det går sakte har nå Nokia blitt synonymt med Windows Phone og fått den posisjonen de ønsket.»

   Kampen hva gjelder mobil-OS har også utvidet seg til å bli en kamp som handler mer om økosystemet. Her stiller Apple veldig sterkt, mens Android også er i ferd med å skaffe seg en solid posisjon på tvers av alle enheter som vi i dag bruker til å aksessere Internett.

   Microsoft har således en dominerende posisjon på desktop, sterk posisjon på spillkonsoll med XBOX, men har floppet så langt både på mobil og nettbrett.

   Vedr Lumia 1020 så ser du også av pressemeldingene som har dukket opp at selve Windows OSet ser ut til å bli tonet ned, mens hardware features pushes frem – ikke minst mobilkameraet som er overlegent hva andre har å tilby i dag.

   Vi får se, jeg håper selv på 3 sterke aktører – det er markedet bedre tjent med, i stedet for at det blir dominert av en hardware aktør (Samsung) og en software aktør (Android).

   Enn så lenge er det i alle fall ingen ting som tyder på at 2013 blir et break-through år for verken Nokia eller Microsoft, og da har det allerede gått ett år mer enn hva Elop først ga seg selv og Nokia tid til for å bli en sterk aktør. Et par prosentpoeng kan ikke sies å være en sterk posisjon.

   /Hans-Petter

   • Arif Shafique

    1. august 2013 at 12:53

    Hans Petter,

    Når vi startet med XBox for over 10 siden, var det mange som mente vi floppet når vi måtte avskrive 1 milliard USD 5 år etterpå….men for førstegang siden vi startet er vi nå størst på spillkonsoll. Så vi er her for å bli:) Det er ikke akkurat bare tall og fakta som gjør at du er en iMisjonær men følelsene dine spiller nok en rolle her. Stor respekt på hva du skriver osv men fint om du ser på dette fra et annet perspektiv også.

    Med det sagt, så skal jeg ikke prøve å legge skjul på at de norske tallene er mørke for oss akkurat nå. Men ser man på land som UK som nå nærmer seg 10% markedsandel av WP så føler jeg at det begynner å gå mye bedre. Ja jeg vet det er små tall men vi gleder oss for hver eneste ny WP bruker som er happy. Vi skal gjøre alt det vi kan for at andre som ikke er så Apple avhengig som deg skal trives på vår plattform og forhåpentligvis vil du også om noen år prøve noe annet!:p

    :)

    • Hans-Petter

     1. august 2013 at 13:04

     Hei igjen Arif,

     Det er ikke et mål for meg å snakke ned hverken Windows Phone, Android eller iOS.
     Tilfeldighetene ville ha det til at det ble en iPod Touch på meg for mange år siden, som utviklet seg videre til en iPhone, dernest en iPad, Mac, Apple TV – og så kom resten av familien med.

     XBOXen min står på loftet etter at jeg oppgraderte (og standardiserte) på Apple TV, som alle kjører XBMC.

     At jeg er litt subjektiv her legger jeg heller ingen skjul på, og det skal jeg også få lov til å være. De fleste som leser HansPetter.info har iOS selv – enten på telefon eller nettbrett – og av de som leser HansPetter.info på mobil kommer over 80% av trafikken fra iOS-enheter.

     Nå finnes det ikke så mange «Android-blogger» i Norge, ei heller pro-Windows Phone-blogger, men som sagt – jeg har ikke som mål å snakke dritt om den ene eller den andre, men å forsøke å gi innsikt over hvordan det norske markedet ser ut – basert på egen innsikt, analyse og undersøkelser, sammen med innsikt jeg henter fra blant annet Telenor, Netcom, FINN og Statcounter, for å nevne noen.

     Jeg forsøker å sette meg inn i andre OSer selvsagt også – har jo både testet og skrevet om Surface RT – som ikke helt innfridde mine (eller andres forventninger) og diverse Android-baserte telefoner. Flisene får jeg bare ikke helt til å sitte skal jeg være ærlig, og det er det jo heller ikke så mange andre som gjør heller – ref min tidligere artikkel: Folk vil ikke ha fliser i fleisen: http://hanspetter.info/2013/04/folk-vil-ikke-ha-fliser-i-fleisen/

     Tilbake til XBOXen er det bra dere ikke ga dere – den tror jeg vil kunne få en sentral rolle i hjemmet – som en hub for resten av det økosystemet dere er i ferd med å bygge opp. Og som sagt så håper jeg det blir og er rom for tre sterke aktører i markedet. Om Microsoft er liten i dag og Google stor så har historien lært oss at storhet kun varer i en begrenset periode. Apple kan vel sies å ha vært gjennom sin storhetstid for denne gangen….og med 70 prosent markedsandel for Android i dag kan det vel egentlig bare gå en vei – og det er ned!

     /Hans-Petter

     • Cato Hoberg

      2. august 2013 at 08:36

      …morosmt at du nevner dette med Ipod Touch – jeg ble selv fanget inn i «Appletrakten» på samme måte for flere år siden. At en mp3-spiller skulle gi forbrukermarkedet en så besnærende smaksprøve på økosystemet Apple bygde opp, hadde få av konkurrentene da forutsett. Jeg forundres stadig over at så få norske journalister m.m. tar med dette i helhetsbedømmelsen av telefonvurderingene sine. Hvor mange brukere velger en telefon fra Apple pga brukervennligheten (og ikke minst betalingssystemet) ved utvidelse og oppdatering av softwaren på telefonen sin? Mange. Etter å ha oppdatert operativsystemet og deretter lagt inn samme apper på nytt i min kones Android-tlf for en tid tilbake, bestemte jeg meg; Livet er for kort. Iphone heretter på resten av familien :)

     • Arif Shafique

      2. august 2013 at 18:18

      Jeg ser det Hans-Petter og skjønner hvor du kommer fra. Men du er litt for bombastisk i dine uttalelser om oss:) Men greit nok!

      Tenkte skulle dele denne her siden uansett hva jeg sier så snakker jeg vel bare til en iVegg;)
      http://www.pcworld.com/article/2045648/real-world-confessions-from-surface-rt-owners-who-loves-it-and-why.html

      Igjen jeg prøver bare å si at jeg tror du drar denne konklusjonen litt for raskt:)

      Arif Shafique
      Microsoft

     • Hans-Petter

      2. august 2013 at 20:50

      Hei Arif,

      Nå konkluderer jeg vel strent talt ingenting her, men stiller mer et spørsmål.
      Saken er ikke heller bare basert på eget skjønn, men først og fremst basert på meningsytring fra andre kombinert med nasjonal og internasjonal innsikt.

      /Hans-Petter

    • Hans-Petter

     1. august 2013 at 13:06

     Her er forsåvidt en intr artikkel om akkurat det jeg skriver om hva gjelder markedsandeler mellom Apple, Google og Microsoft: http://thejournal.com/articles/2013/06/27/android-will-extend-dominance-over-all-devices-through-2014.aspx

 3. Geir Leirvik

  1. august 2013 at 08:08

  Nå er det ikke noe motsetningsforhold mellom mulig nedleggelse av RT og videre liv for Windows phone. Jeg kjenner Elop fra vår felles tid i Juniper, han er true blue MS, og kan fint finne på å ta ned Nokia med flagget til topps for Windows phone. Nå kan folk endres over tid, med det ville overraske meg om Stephen Elop er der, klar til å vise fingern til Steve Ballmer..

 4. Thomas Røst Stenerud

  31. juli 2013 at 21:25

  Og som Marco Arment sier det i 2. note under et innlegg som vel må sies å gå mot at Android løser noe som helst: «Tech companies with mobile apps can practically tile walls with outdated Android devices»

 5. Thomas Røst Stenerud

  31. juli 2013 at 21:21

  Du har sikkert godt tallmateriale bak det du legger frem, men jeg er allikevel uenig med deg.
  Det flyter over av Android-telefoner og fragmentering av plattformen må kunne sies å være et problem. Jeg tror at Android er et godt alternativ for de virkelig nerdete som liker full tilgang til hacks og kode i tillegg til de som gir skikkelig blaffen, kjøper den billigste telefonen og bruker den så lenge den varer for så å begynne helt på nytt igjen. Selv er jeg godt vevet inn i iOS, legger godt med penger igjen i AppStore og tror egentlig ikke jeg ser meg om etter et annet OS på fon. Men om det er noe som har fått meg til å i det minste åpne opp for muligheten, så er det at flisene virkelig var et rasjonelt og modig designgrep som stod seg ut (og iOS følger med flatere design i 7’ern) og det at jeg har tro på at Windows er seriøse med å videreutvikle plattformen sin på en stødig måte. At Nokia blir på WP er et av deres sterkeste fortrinn og noe som gjør at de skiller seg ut i mengden. Nokia should rather stay than go!

  • Nicolai Imset

   31. juli 2013 at 23:23

   Det sier seg vel selv at ett OS med 70% markedsandel er for omtrent alle typer mennesker.

   Den tusenlappen eller to du har lagt igjen på apps i appstore på apps du ikke bruker burde ikke holde deg fra å få en ordentlig smarttelefon

   • Thomas Røst Stenerud

    1. august 2013 at 08:49

    Ditt første poeng er selvfølgelig helt riktig, og det kan godt hende at jeg med fordel kunne ha fått meg en skikkelig smart telefon, Nico. Men om mitt brukermønster ikke er helt unikt kan det hende det er lurt (fra et inntjeningsperspektiv) å fortsette å tilby varer mot betaling til de som er villige til å betale? Jeg er nemlig rimelig sikker på at Androids 70% markedsandel ikke gir android 70% av omsetningen av apps etc. (og jeg er av den oppfatning at alle de småbeløpene jeg har brukt i Appstore og Marketplace var verdt det:)

   • Hans-Petter

    1. august 2013 at 12:31

    Hei Nico,

    Du gir deg aldri – morsomt at du skriver at iPhone ikke er en ordentlig smarttelefon, gitt at alle andre ikke har gjort noe annet enn å kopiere Apple de siste årene.

    Når det er sagt så handler det ikke lenger om å bytte ut kun en smarttelefon, men et helt økosystem. Hjemme har vi hele huset fult av iOS-enheter, og kostnaden vil være formidabel, både på hardware, men ikke minst hva gjelder apper, bøker, musikk, med mer.

    Når vi i tillegg er såpass fornøyd med vårt økosystem så klarer jeg ikke å finne EN ENESTE god grunn til å bytte, tvert i mot, men du må gjerne forsøke å komme med noen forslag på gode grunner :)

    /Hans-Petter

  • Hans-Petter

   1. august 2013 at 12:10

   Hei Thomas,

   På mange måter håper jeg at du har rett her, markedet trenger 3 sterke aktører.
   Fragmenteringen har jeg tatt opp tidligere, men dette har ikke vært det største problemet her i Norge, da de fleste som kjøper Android, kjøper Samsung. Globalt er nok dette også et tilfelle, dog ikke i samme scala, da det er få land som Norge hvor Samsung og Apple alene står så sterkt. Se bare på Netcom og Telenor sine salgsoversikter – det er stort sett kun iPhone og Samsung telefoner som når Topp 10 listen. Fragmenteringen synes også i Finn.no sine oversikter over hvem som besøker Finn.no, og tar vi en kikk på Statcounter sin oversikt over nettrafikken som de forskjellige operatørene genererer, så er det igjen nesten kun Samsung og Apple sine telefoner å spore.

   82 prosent av den mobile nettrafikken i juli kom fra Samsung (28%) og Apple (54%), mens 1,5% kom fra Nokia.

   Nokia må gjerne være Microsoft sin viktigste Windows Phone kunde/partner, men som det ble påpekt allerede i februar 2011 i Kampanje (http://www.kampanje.com/medier/article5487668.ece) så blir nødvendigvis ikke to tapere til en vinner.

   /Hans-Petter

 6. Arif Shafique

  31. juli 2013 at 20:43

  ikke nå igjen Hans-Petter;)

  DU har nok rett i at Norge er ikke veldig WP land og vi ønsket at det gikk fortere men heldigvis skjer det positive ting, kanskje ikke i Norge med 5 mill innbyggere men i andre land slik du selv skriver. Vi fortsetter å bygge stein for stein. Ser vel en ny slik artikkel igjen om 2 år:p

  Vi i Microsoft er utfordrere på forbrukerteknologi….igjen:)

  Arif Shafique
  Teknisk Evangelist
  Microsoft

  • Hans-Petter

   31. juli 2013 at 21:02

   Vi får satse på at WP ikke blir et nytt Zune-eventyr ja :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blogglistenhits